środa, 17 stycznia 2018

Idealna ryba po grecku

Ryba po grecku jest idealna na świąteczny stół :) ANIA STARMACH. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.


Rybę po grecku robiłam pierwszy raz, pamiętam jej smak z dzieciństwa i myślę, że udało mi się odtworzyć ten wspaniały smak. Jest pyszna, wbrew pozorom dość prosta w wykonaniu i zapewniam Was – nie będziecie zawiedzeni.

Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku.

Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.


Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku idealna na święta. Oto prawie tradycyjna ryba po grecku w wydaniu glamour :) Usmażony, świeżutki sandacz zanurzony w aromatycznym pomidorowo-marchewkowym sosie, ozdobiony kosteczkami z młodziutkiej cukinii to idealna przystawka. A oto filmik jak przygotowałam rybę po grecku -klasyczną i pyszną.


Krzystajac z Twojego przepisu, po raz pierwszy przyrzadzilam i wyszlo pyszne, w smaku idealne! Nawet moj chlopak, ktory za ryba nie przepada, zajadal sie ryba po grecku;) dziekuje za. Nie zmienia to jednak faktu, że potrawa jest pyszna i zdrowa, a do tego idealnie sprawdza się na świątecznym stole czy podczas rodzinnej imprezy. Poznajcie moją interpretację tego pysznego przepisu, idealnego zarówno na wigilijną wieczerzę, jak również jako odświętny obiad.


Wbrew pozorom, „ryba po grecku” z Grecją niewiele ma wspólnego. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.


Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.

Zaskoczona jestem opinia p. Ja tez robię taka rybę, tyle ze nie dodaje papryki. Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Idealna ryba na świąteczny stół. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną. W czasie wigilijnej wieczerzy tradycyjnie spożywamy dania jarskie, ryba po grecku będzie zatem znakomitym wyborem.


Jest smaczna, pełna warzyw i lekkostrawna. Jest to ważny argument biorąc pod uwagę ilość jedzenia, która kusi nas w trakcie świątecznego ucztowania. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.


Co prawda jest ona nie znana w kuchni temperamentnych Greków, ale idealnie wpisuję się w postną tradycję Świąt Bożego Narodzenia i jest kolorowym urozmaiceniem świątecznego menu. Jednak w naszym kraju jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Króluje na stołach na co dzień i od święta.


Podawana na ciepło lub zimno idealna na codzienny lub wigilijny obiad oraz sytą i smaczną kolację - ryba przełożona duszonymi warzywami - marchewką, selerem, porem, cebulą w towarzystwie sosu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty