Pyszna sezonowa zupa z młodej, zielonej kapusty z młodymi ziemniakami i koperkiem. A do tego jest tak zaskakująco pyszna i świeża. Prosty, smakowity i domowy kapuśniak z młodej kapusty.
W sezonie smakuje doskonale i zachwyci całą rodzinę. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Wymyte mięso zalać zimną wodą (ok. – l), dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, ziele, pieprz, listki laurowe, ok.
Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym użyta została świeża. Aby smak zupy był wystarczająco intensywny, przygotuj ją na bazie wywaru z wołowiny. Kawałek mięsa z kością umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY – wiosenna wersja klasycznego domowego kapuśniaku. Zupa, którą trzeba ugotować choć raz na wiosnę ;-) Polecam też inne przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty: Włoszczyznę umyj, osusz, oczyść, obierz, opłucz i drobno pokrój.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zarumień pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Włóż rozdrobnioną włoszczyznę i podsmażaj minut, cały czas mieszając. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis.
W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków. Warto ją przygotować szczególnie wtedy, kiedy na straganach dopiero zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. Taką zupę ugotujesz z prostych składników i – co ważne – nie zajmie Ci to wiele czasu. Przyszła wiosna i czas na danie z młodej kapusty.
Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, ugotowanie kapuśniaku ze słodkiej kapusty jest bardzo łatwe, a na dodatek. Taka zupa doskonal poprawi nam humor w chłodne dni, bo dostarczy naszym orgazmom wielu składników odżywczych. Kapuśniak to zupa, którą warto przywrócić da łask.
Sycąca, ale nie ciężka, pełna smaków i aromatów świeżych warzyw. Idealna na obiad w letni, chłodniejszy dzień, albo na ciepłą kolację. Lekka, nieco kwaśna, na Rosole drobiowym WINIARY i przyprawiona aromatycznymi Ziarenkami Smaku WINIARY będzie doskonałym pomysłem na smaczny i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty! Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.
Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. Oczywiście można zrobić pyszny kapuśniak z młodej kapusty kiszonej, która ledwo co trafiła do beczki. Ale ja wolę poczekać, pewnie też dlatego, że w międzyczasie jest mnóstwo ciekawych letnich zup do ugotowania, więc spokojnie z kapuśniakiem można poczekać. Do dzisiaj #128578; Sama nigdy nie robiłam kiszonej kapusty.
Bigos z młodej kapusty przepis. Poniżej we wpisie zobacz jak ja robię mój najlepszy bigos z młodej kapusty. Daję sporo marchewki, bo zwyczajnie aż szkoda nie skorzystać z tak pysznej, młodej marchwi. Dużo koperku oczywiście oraz kiełbaska i wędzonka w postaci boczku. Wiele osób zastanawia się jaki dać boczek.
Zupa z kapusty Dzisiaj musiała u nas pojawić się zupa z kapusty, nie było wyjścia. Witam Serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty, kapuśniak jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis. Dodane przez jagienkaaa w: Tylko o kuchni. Ja robie z mlodej kapusty i nie dodaje kiszonej.
Jest delikatny,ale tez i taki jego urok. Późną wiosną ważąca ponad dwa kilo główka młodej kapusty kosztuje niewiele, a świeżo ukiszona w słoju smakuje wybornie. Warto przygotować od razu kilka porcji na 3-dni, ponieważ odgrzewana zupa smakuje tak samo dobrze, a pozwoli nam zaoszczędzić trochę czasu. Zupa z młodej kapusty to bogactwo smaku i aromatu.
Można serwować ją samą lub z dodatkami, takimi ja: ziemniaki posypane posiekanym koperkiem, z przypieczonym w tosterze chlebem z masłem czosnkowym, pomidorami czy też innymi przysmakami, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Oba przepisy są świetne, sprawdźcie! Kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, sprawdź nasz przepis na szybki kapuśniak z młodą kapustą, pomidorami, cebulką podsmażoną na maśle i świeżym koperkiem. Dzięki kostce Rosołu drobiowego WINIARY przyprawianie będziesz mieć z głowy - kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami zyska od razu idealny smak i kuszący aromat.
Przygotowywany jest z młodej ukiszonej kapusty, takiej jeszcze lekko zielonej. Taki na kształt góralskiej kwaśnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.