Zawsze jak z malinami to tylko to ciasto. Pani Dorotko mam ogromną chęć na to ciasto, ale zamiast kruszonki na wierzchu z bezą z przepisu malinowa chmurka. Kruche, pianka idealna i nie za słodkie. W związku z tym mam dwa pytania.
Po pierwsze, lubimy słodkie ale z umiarem, więc jak Pani uważa czy nie przesadzę ze.
Maliny są lekko kwaśne, co wspaniale współgra z delikatnym ciastem i słodką pianką bezową. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Wasze ulubione kruche ciasto z pianką (u mnie tym razem wiśniową) w odsłonie świątecznej. Tym razem kruche ciasto z porzeczkami przekształciłam w ciasto z pysznym kruchym migdałowym spodem, by jeszcze bardziej smakowało ze śliwkami! Na jednym kawałku nie można poprzestać.
Zniknęło u mnie błyskawicznie. Rozpływające się w ustach delikatne ciasto, które w błyskawicznym tempie znika z blachy :-) Krucha z wierzchu i wilgotna w środku beza, pod nią soczyste owoce (maliny i brzoskwinie lub nektarynki) i delikatny, kruchy spód.
Nie dodawałam zbyt wiele cukru, za to ma sporo owoców, dzięki którym jest troszkę kwaskowate. Jeśli lubicie tego typu ciasta, to polecam również przepis na Pleśniaka z czerwonymi porzeczkami i Skubaniec z truskawkami i rabarbarem. Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Mowa o wielkim hicie na blogach kulinarnych-pysznym cieście o pięknej nazwie Malinowa chmurka. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.
Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 2stopni i piecz przez ok. Galaretka z malinami Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Wspaniałe połączenie kwaskowatych malin i słodkich brzoskwiń w delikatnym cieście kruchym z pyszną bezą.
Wylać na upieczone ciasto. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Pyszne ciasta z malinami. Biszkopt waniliowy z lekkim kremem i malinami. Brownies z serem i malinami.
Orzechowe ciasto z morelami i malinami.
Krem śmietankowy do wypieku robi się z śmietany kremówki (schłodzonej), serka mascarpone oraz cukru pudru. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto z malinami bitą śmietaną i bezą. Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami.
Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję.
U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Przepyszne kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym, bezą i płatkami z migdałów. Orzeźwiający i lekko kwaskowy rabarbar idealnie komponuje się ze słodką, piankową i chrupiącą bezą oraz z delikatnym i miękkim kruchym ciastem. To świetne ciasto na podwieczorek, na piknik, czy na grilla.
To ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Przepyszna tarta z malinami, czyli idealne kruche ciasto oraz orzeźwiające maliny zapiekane razem z ciastem posypane brązowym cukrem. Prosta i szybka do upieczenia, gdyż kruche ciasto pieczemy razem z owocami.
Gorąco zapraszam do wypróbowania, ciasto każdemu się uda. Do miski wkładamy jajo, margarynę, cukry, miód i zagniatamy dłonią, po czym dodajemy mąkę z sodą i wyrabiamy na gładkie ciasto, dosć szybko by się nie ogrzało za bardzo , ilość mąki zależy od wielkości jaja więc czasem wejdzie mniej czasem więcej, zawijamy w folię spożywczą i wkłądamy do lodówki na min. Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Przepis na Tarta z rabarbarem i bezą.
Tarta z ciasta kruchego z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
Otóż nie – wszystko kwestia organizacji pracy. Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą i voila!
Kruchy, maślany spó galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.