Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.
Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.
Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. A może raczej o barszcz biały mi chodzi? Podoba mi się Pana blog. Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie.
Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Na wywarze spod gotowania np. Wywar przelać do garnka, dodać kiełbasę i chwilę pogotować. Następnie wlać żurek i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.
Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!
Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Podałem z ćwiartkami jajek i kiełbasą pokrojoną na plasterki.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Na początku robię wywar z boczku z włoszczyzną i liściem laurowym. Gdy boczek jest prawie miękki dodaję kawałki białej kiełbasy.
Po chwili wkrawam pieczarki w plastry. Po kilku minutach wlewam żurek swój lub kupny (od króla najlepszy). Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Przepis na bardzo pyszny żur ugotowany „na bogato” na wywarze, wędzonym boczku i białej kiełbasie podawany z jajkiem.
Gorąco polecam i życzę smacznego ! Składniki: - l wywaru z. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na. Zupę wzbogaciłam o warzywa, dzięki czemu jest daniem bardziej wartościowym odżywczo, smaczniejszym i bardziej aromatycznym.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.