piątek, 12 stycznia 2018

Przepis na hrust

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Fatalny przepis, za dużo mąki.


Składniki w żaden sposób nie chcą się skleić i dać wyrobić na jednolitą, plastyczną masę. Po prawie godzinie ugniatania ciasto poszło do kosza. Oceń przepis aby doradzić innym! Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu. Witam, przepis wydaje się prosty ale coś musiałam popsuć bo już podczas wyrabiania ciasto było twarde i nie dało się ulepić zwartej kuli. Potem gdy mąż wybijał wałkiem to ciasto było twarde ale pomimo tego spróbowałam usmażyć kilka faworków na próbę i niestety wyszły bardzo twarde- próbowałam rozwałkować najcieniej jak. Dodane przez renka w: Tylko o kuchni. Koniecznie wypróbuj ten przepis.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy. Lany chrust to idealny smakołyk dla początkujących oraz dla tych, którzy lubią szybko przygotować pyszny i efektowny deser.


Lane chrusty szykuje się z tanich i prostych do znalezienia składników. Zazwyczaj każdy ma w domu mąkę, jajka oraz mleko. Polecam Ci również inne moje przepisy na pączki i oponki.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Gdy ciasto zrobi się twarde, wyjmuję z miski i wyrabiam na stolnicy, do chwili aż odchodzi od rąk i. Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko.


Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Jak zrobić dobre faworki? Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Opis przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka (w recepturze nie ma błędu co do ich liczby!). Tłusty czwartek to oficjalny dzień końca wszystkich diet w Polsce.


Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej recepturę. Rafinowany nie jest drogi, może kiedyś doczekam się tego produktu w ofercie Lidla. Jeśli już, to tylko na kokosowym. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Następnie wybijać wałkiem tak długo (ok. minut), aż będą tworzyły się pęrzerze powietrza.


Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Deser prosty i szybki do zrobienia!


Nawet dzieci poradzą sobie z nim bez problemu ;-) Takiego przepisu nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Muffiny z truskawkami to świetny pomysł na deser do ręki, np. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na chrusty na proszku do pieczenia. Witam czytalam wlasnie przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej i jeszcz jedna rzecz mi sie tu nie zgadza z tym co Pani napisala a mianowicie w orginal jest podane zeby dodac jaja ubite na piane. Czy to nie dosc istotne?


Odpowiedzi (1) Dorota, Moje Wypieki. Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Składniki na kruszonkę wysiekać i zagnieść. Chcesz wiedzieć co ciekawego u mnie słychać? Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny.


Przepis z bloga In cooking we trust.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty