poniedziałek, 29 maja 2017

Farsz do lasagne

Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).


Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu.


Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend.


Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.

Siekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii lasagne.


Farsz: Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy.


Dolać wody i gotować ok. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę. Gru, wszystko się zgadza - pomidory pelati przekładamy do miseczki wraz z sosem z puszki - połowę całego sosu wykładamy do naczynia żaroodpornego, drugą połowę wylewamy na lasagne. A farsz z ricotty przygotowujemy w dwóch pierwszych akapitach przepisu. Farsz Do Lasagne - informacje, zdjęcia, materiały video.


Przygotowanie dania lasagne Farsz Na średnim ogniu podsmażamy mięso mielone rozdrabniając je na jak najmniejsze kawałki , prze jakieś 6-minut. Sprawdzony przepis na lazania ( lasagne ) z lekkim farszem drobiowym w sosie pomidorowym od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Warstwami układamy: makaron lasagne-farsz mięsny-sos beszamelowy-makaron lasagne-farsz pieczarkowy-ser żółty-sos beszamelowy - czynność powtarzamy. Lasagne zapiekamy w piekarniku około minut w 1stopniach.


W przepisie polecam świeże grzyby z lasu, które pięknie pachną w trakcie pieczenia dania, a jeżeli nie macie do takich dostępu, to polecam zastąpić je pieczarkami. Wykładamy połowę farszu, posypujemy go połową sera. W taki sam sposób układamy kolejna warstwę. Na wierzch wykładamy beszamel. ETAP 5: a farsz posypujemy serem Lasagne pieczemy w 2st.


Lasagne kończymy układać tak aby na samej górze był makaron. Sosem z paczki dokładnie polewamy górną warstwę (żeby makaron był miękki), posypujemy żółtym serem i ukladamy plasterki świerzych pomidorów (najlepiej tak aby były na każdej porcji) Tak przygotowaną lasagne wkladamy do rozgrzanego piekarnika na min. Wiele osób jako pierogi ruskie uznaje to, czym karmiły je w czasach dzieciństwa babcie. Farsz do pierogów ruskich to bardzo indywidualna sprawa. Dla jednych pierogi ruskie muszą być pikantne, z dużą ilością cebuli, dla innych nieco słodkawe, w przewagą sera i delikatnym akcentem ziemniaczanym.


Długo wzbraniałam się przed dodaniem jakiegokolwiek przepisu na lasagne. Każdy ma swój ulubiony przepis na farsz, lubi inne zioła i warzywa, a lasagne zachęca do eksperymentowania i podążania własnymi kulinarnymi drogami. Sama zawsze robię ją zgodnie z własnym sumieniem oraz zasobami lodówki, rzadko sięgając po jakiekolwiek przepisy. Polewamy sosem, a następnie układamy warstwę farszu. Ponownie polewamy odrobiną sosu.


W ten sam sposób tworzymy drugą warstwę. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po wersje na słodko. Potrawa ta pochodzi z Włoch. Na spód wyłożyć płaty lasagne, tak, aby tylko delikatnie zachodziły na siebie. Kolejno wykładać: 2-łyżki sosu beszamel, pół farszu, płaty lasagne, 2-łyżki sosu beszamel, drugą połowę farszu, zakryć płatami lasagne i wyłożyć pozostałą resztę sosu.


Wierzch posypać startym serem. Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Zużyłam płatów makaronu i uzyskałam warstwową lasagne.


Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Płaty lasagne - no to każdy po swojemu gotuje. Ja, oczywiście, hartuję - lepiej znosi pozniej zapiekanie, ale to kwestia upodobań ;-). Grzyby - no, tutaj to wydziwiam.


Szczególnie jesienią, w lata takie jak to (grzybów zatrzęsienie). Zwykle robię dwa rodzaje faszerunku (jest takie słowo w ogole? :-) - o farsz mi chodziło).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty