piątek, 30 stycznia 2015

Przepis na dobry lukier do pierniczków

Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Miksuję, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty.


Krok 1: Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej stopniowo) i miksuję. Ubijam białko z cukrem na sztywną pianę, potem po dodaniu cukru pudru piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęsta, że powstanie świetny lukier.

Jest to lukier o pięknym białym kolorze, idealnie nadający się do dekoracji ciasteczek i pierników. Nie wiem jak się to stało że do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na lukier królewski. Czy pierniki z takim lukrem na bazie surowych białek może jeść kobieta w ciąży? Wykorzystuje się go do dekoracji ciasteczek, pierniczków i tortów. Zawsze takie robiłam, ale w tym roku na pierwszym miejscu jest maluszek.


Przepisy, jak zrobić - Smaker.

Jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać zależy od Was np. Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie, dzięki czemu dekoracje pozostają trwałe. Podpowiadamy, jak przygotować ten idealny. Dekorowanie pierniczków - przepis na lukier do pierników, polewę czekoladową i parę przydatnych przedmiotów Do świąt zostało parę dni - czas udekorować pierniczki :) Przyznam szczerze, ze dekorowanie pierników było dla mnie wyzwaniem. Jest niezbędny zarówno do wielkanocnych bab, jak i bożonarodzeniowych pierniczków.


Twoje nowe filmy są naprawdę dobrej jakości i byłyby jeszcze lepsze, gdybyś popracowała nad oświetleniem. Pączki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka potrzebują go niezależnie od daty w kalendarzu. To nie tylko słodki dodatek, ale także apetyczna dekoracja domowych wypieków. Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak zrobić dobry lukier! Przy dekorowaniu pierniczków cukierkami na pewno chętnie pomogą nam dzieci.


Wobec tego dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak szybko i prosto udekorować pierniczki. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania pierniczków. Nie mam talentu ani cierpliwości do skomplikowanych misternych wzorków a już na pewno nie umiem. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek – nie powinien się rozlewać.


Wszystkie ujęcia z przygotowania potraw są świetne.

U nas w domu lukruje się identycznym lukrem - prosty i skuteczny przepis na znikające lukrowane cudeńka. Z papieru do pieczenia wykonaj rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Akurat na Wielkanoc do baby Czasami sok z cytryny i. Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków (lukier królewski): białko;.


Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Super przepis na lukier robilam go w tamtym roku ale w niektorych miejscach na pierniczkach sa pecherzyki powietrza z lukru jak najlepiej przygotowac ten lukier krotko zmiksowac tylko mikserem? Technika robienia lukru do ciast i pierniczków jest bardzo prosta i zapewne każdy sobie z nią poradzi. Zarówno w pierwszym jak i drugim sposobie chod. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek.


Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Glazura dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Poniżej macie przepis na gęstą masę. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.


Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt.


Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny. Przy okazji wcześniejszego wpisu Krajanka z powidłami i orzechami, podaję przepis na domowy lukier do ciasta. Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny. Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu.


Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier. Dlatego do dekoracji tradycyjnych ciast i babeczek lepiej użyć tradycyjnego lukru królewskiego lub cukierniczego. Raz zrobiłam, i był nawet udany ale po wyschnięciu odpryskiwał jak lakier.


Mój przepis jest dobry do wzorów, szybko schnie i wytrzymuje naprawdę długo. A co robicie żeby ten lukier z białek nie odpryskiwał po wyschnięciu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty