poniedziałek, 26 stycznia 2015

Makownik zawijany

Makownik zawijany

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga.


Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru.


Makowiec zawijany wg Magdy Gessler. Odstawiam, aż zaczną pracować. Masło rozpuszczam i studzę.


Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga BaBy w kuchni. Piekę go już od kilku lat :) Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry.


Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w stopniach przez ok. Mak sparzyć dobrze, zagotować, odsączyć, przemleć przez maszynkę razy. Utrzeć cukier puder z jajkami, żótkami, dkg drożdży, cukrem wanilinowym, dodać kilka kropel olejku migdałowego, utrzeć dobrze. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta.


Makownik zawijany

Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makownik zawijany.


Do dekoracji można też wykorzystać rozpuszczoną czekoladę (białą lub czarną) lub jedynie oprószyć wypiek cukrem pudrem. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. TV - No long term contract.


Szybko się robi i jest naprawdę pyszne. Dania główne Kurczak zawijany. Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na obiad. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Poradnik Domowy Makownik Zawijany - informacje, zdjęcia, materiały video.


Roladę makową najczęściej oblewa się lukrem i posypuje kandyzowanymi owocami. Mak obowiązkowo musi być, ale może w tym roku zdradzę mój ulubiony makowiec zawijany na rzecz czegoś innego? Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty