wtorek, 13 stycznia 2015

Botwinka na kurczaku

Dodane przez NozWidelec_pl w: Tylko o kuchni. Dodać liście botwinki i resztę bulionu, wymieszać i znów gotować przez ok. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.


Całość wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. Włożyć filety kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Lekka botwinka na kurczaku - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Opłucz nogi kurczaka i umieść w dużym garnku.


Zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj minut pod przykrywką. W tym czasie opłucz botwinę. Jeśli buraczki są spore, obierz je i pokrój w kawałki. Po minutach wyjmij nogi z rosołu na talerz, by ostygły. W rosole umieść botwinę.


Bardzo smaczna,lekkostrawna zupa warzywna z brokułem ugotowana na filecie z kurczaka. Zupy Parzybroda na pieczonym kurczaku. Nazwą botwinka określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa. Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca.


Pieczony kurczak z botwinką to danie, które podbije niejedno podniebienie. Będzie smakował bez względu na okazję :) Przepis na pieczonego kurczaka z botwinką jest taki, jak lubisz. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki.


Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.


Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Proponuję na zupę z botwiny z kurczakiem.


Botwinka na kurczaku

Zupę ugotowałam na wywarze mięsnym ze skrzydełek kurczaka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Następnie skrzydełka starannie obrałam z mięsa i dodałem je do reszty składników, dzięki czemu zupa z botwiny stała się treściwa, sycąca i absolutnie przepyszna. Cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Dodajemy posiekaną botwinkę razem ze startymi buraczkami i smażymy przez około 2-min. Następnie na patelnię przenosimy podsmażonego kurczaka i zalewamy wszystko bulionem.


Chcę się pochwalić, że już drugi rok z Panią robię moje przetwory na zimę. Zeszłoroczna botwinka tak szybko wyszła, że w tym roku robię podwójną ilość. Dzisiaj druga tura botwinkowej zabawy. Przełom wiosny i lata to jeden z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Pojawia się wtedy kilka sezonowych składników, które w tym krótkim czasie staram się maksymalnie wykorzystać, bo ich smak jest nieporównywalny z niczym innym no i zwiastuje wakacje :) Jednym z tych wspaniałych produktów jest botwinka.


Filety kurczaka w kremowym sosie z botwinki, przykryte z pierzynką z mozzarelli i oprószone świeżym koperkiem, to pyszne danie, idealne w sezonie na nowalijki. Jeśli macie pod ręką botwinkę, a marzy się Wam tym razem coś innego niż tradycyjna zupa botwinka lub chłodnik litewski, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole.


Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Botwinka to mój numer jeden.


Nimi właśnie pachnie botwinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty