Botwinka wg Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga smakujmy. Przy takiej zupie już drugiego dania nie robię.
Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni.
Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć! Dania główne Fasolka prawie wg Magdy Gessler. Durszlak - barszcz z botwinki magdy gesler. Lista przepisów na botwina zupa wg gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Wzór na botwinkę, czyli chłodnik tradycyjny 21. Nie od dziś wiadomo, że książka to jeden z najlepszych. Forum - botwinka wg magdy gesler (640) Odp.
Jedno nie wyklucza drugiego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z botwiny wg magdy gessler. Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy).
Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Jest pyszna, opiera się na delikatnym aromacie barszczu, czuć chrupiącą botwinkę – całość łączy aromat włoszczyzny. Przepis dla mnie idealny, tak właśnie wg mnie powinna smakować fasolka po bretońsku. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam.
U nich botwinka występuje wyłącznie w wersji „na gorąco”. Wiedziałam, że Niemcy nie lubią zimnych zup, ale dotąd w głowie mi się nie mieściło, że również w Bieszczadach polski chłodnik jest daniem egzotycznym. A przecież botwinkowy chłodnik to kawał historii polskiej kuchni, to tak naprawdę jej nieodłączny element. Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki.
Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Rosyjska zupa solianka (przepis na zupę poniżej) znalazła się w menu legionowskiej restauracji Carska. To tam właśnie odbyły się Kuchenne rewolucje. Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów.
Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka, bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok.
5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Barszcz czerwony Magdy Gessler tym się różni od innych zup, że ma intensywny smak i aromat. Przepis pochodzi jeszcze z przedwojnia i choć przygotowanie go zajmuje sporo czasu, poświęcenie się opłaca. Do talerzy wlewamy schłodzony chłodnik z botwinki, posypujemy koperkiem. Porady Przygotowując chłodnik z botwiny Magdy Gessler, nie ścieramy warzywna tarce tylko drobno je siekamy, starkowane warzywa puszczą zbyt dużo soku.
O smaku solianki decyduje smak wywaru. Solianka popularna jest również na Białorusi i Ukrainie. Wyróżnia się solankę mięsną, rybną lub grzybową. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np.
Zupa z botwinki wymaga bulionu. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu.
Sposób wykonania zupy z botwinki: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki.
Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Włóż włoszczyznę oraz buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.