Domowa masa makowa składa się z maku, miodu (prawdziwego!), masła, orzechów i suszonych owoców. Można do niej dodać sok z cytryny albo skórkę z pomarańczy. Rzućcie teraz okiem na skład sklepowej puszki i złapcie się za głowę.
Powtórzcie na głos: nigdy nie kupię gotowej masy makowe j! I pamiętajcie o tym na zakupach!
Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowe j od podstaw. Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach. Helio Masa Krówkowa Advocat 400g.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Masę makową można też śmiało zamrozić.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.
Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Robisz taką samą masę makową, jak w przepisie na masę i dodajesz to jedno białko do 6gramów gotowej masy przed wyłożeniem na ciasto drożdżowe.
Tych białek nie ma w składnikach na masę makową a są w opisie sugerującym użycie ich do innych wypieków z użyciem tej masy makowe j). Ewelina Ficek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga tagebuchpopolsku. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Produkcja mas makowych Masa makowa- jest to masa otrzymana w wyniku połączenia zaparzonego i zmiażdżonego maku z cukrem, jajami, tłuszczem, surowcami dodatkowymi i substancjami smakowo- zapachowymi.
Alusiaa - przecież zrobienie masy makowe j to nic trudnego. Jak masz maszynkę do mielenia elektryczną to wogóle pryszcz a jak nie to zatrudnij jakiegoś chłopa. Niech se ogląda mecz i kręci - te gotowe masy to naprawdę paskudztwo.
Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.
Szkoda calej pracy z przygotowaniem ciasta, zeby potem popsuc je taka papranina. Ja moja kupilam w Sztokholmie. Masa miala konsystencje plynnej smietany, zapach i smak w niczym nie przypominajacy masy makowej. Wsty takie swinsto to antyreklama dla polskich produktow. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości.
Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną. Odcedzamy na sicie, studzimy i dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą oraz ubite na sztywno białka.
Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele, a oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka.
W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Przepis na tort makowy z masą kawową.
Tort składa się z ciasta makowego przełożonego kawową masą budyniową. Jest pyszny, wilgotny, stabilny i mocno makowo- kawowy. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.