Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni. W gloie pojawila sie idea: zrobimy lukier do polania makowca. Do garnka nasypaliscmy cukru, pare kropel soku z cytryny powolne podgrzewanie az sie to roztopilo. Piekna przezroczysta plynn masa.
W miedzyczasie makowiec doszedl wiec wyjelismy go z prodiza i. Lukier do piernika, makowca i nie tylko.
Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę. Tak naprawdę wyczuć proporcje by lukier nie był za rzadki. Masło mierzymy roztopione gdyż inaczej wyjdzie go. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty.
Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca.
Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki.
Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?
Przepis na lukier Do przygotow. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).
Jeśli lukier zrobi się za rzadki, dodaj do niego więcej cukru pudru. Masę makową należy schłodzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Gotowe ciasto udekoruj migdałami, orzechami włoskimi, bakaliami, kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi lub startą skórką pomarańczy. Najlepiej smakuje, kiedy jest podawane do gorącej. Tak przygotowany lukier wykorzystujemy do dekorowania pierników, babeczek, czy ciast- makowca, sernika lub nawet tortu.
By nasze wypieki były jeszcze piękniej udekorowane możemy stworzyć kolorowy lukier dodając do niego odrobine soku z jagó buraka lub kurkumy. Get without the ads. Skip trial month free.
Unsubscribe from Kitchen Magic? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na waniliowy lukier do makowca. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder.
Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Należy bowiem go dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem przez ok.
Jeśli przyspieszycie ten proces, lukier nie będzie lśniący i może odpaść z pierniczków. Do lukru możecie dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor. Ja preferuję biały lukier, kolorowy stosuję tylko jako dodatek. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy.
Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim. Dobry lukier jest na wagę złota! Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest.
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego.
Stosuję do wszystkich wypiekanych ciastek. Mysmy tez ostatnio robili lukier z magicznym skladnikiem - octem winnym, ale widze, ze twoja wersja jest zdecydowanie lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.