Zakwas chlebowy na mące żytniej jest do żurku idealny. Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Wystarczy przed gotowaniem żuru dokarmić zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i odstawić na trzy do pięciu dni w ciepłe miejsce. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej.
Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Zagnieść ciasto (ręcznie ok. minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6-minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne, ale wciąż powinno dość mocno lepić się do dłoni. Zupę można doprawić chrzanem.
Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się.
Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Jeśli się zastanawiasz czy warto samodzielnie w domu zrobić zakwas na żurek, podpowiadam po stokroć, że warto. Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek. Do żuru można dodać również kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek, a także garść suszonych prawdziwków, borowików – to właśnie sukces udanego dania.
Według tradycji gotowy żurek podaje się w niewielkim, wydrążonym chlebie - takie podane danie będzie idealne na świąteczny stół. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy ciasto (jak jest zbyt twarde może dodać odrobinę więcej żurku płynnego). A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa.
Następnie znów wyrabiamy krótką chwilę, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek.
Dodane przez pareo w: Na każdy temat. Trochę to trwało ale udało się. Mam nadzieję, że do następnej próby dodania nie będę już musiała szukać pomocy. Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.
Do garnka dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu oraz majeranek. Chleb do żurku z dodatkiem zakwasu pszennego i drożdży. Opcjonalnie - przed podaniem dodać do żurku kiełbasę i doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Oryginalna forma do podania np.
Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący. Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree.
Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.
Zapomniałam dodać,że majeranek wrzucaj roztarty w palcach, no i dodaj go na sam koniec gotowania. Opalaną cebulę to ja do większości zup dodaję ;) A majeranek do żurku daję razy, podczas gotowania i jeszcze trochę na samym końcu. Choć smak żurku może różnić się trochę w zależności od regionu,. Nie zapomnij dodać również letniej wody. Dokładnie wymieszaj i zamknij słoik, po czym odstaw zalążek zakwasu na 3-dni.
Po kilku dniach wyjmij ze słoika liście laurowe oraz czosnek. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.
Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.