poniedziałek, 26 stycznia 2015

Co dodać do żurku

Co dodać do żurku

Zakwas chlebowy na mące żytniej jest do żurku idealny. Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Wystarczy przed gotowaniem żuru dokarmić zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i odstawić na trzy do pięciu dni w ciepłe miejsce. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej.


Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.


Zagnieść ciasto (ręcznie ok. minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6-minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne, ale wciąż powinno dość mocno lepić się do dłoni. Zupę można doprawić chrzanem.


Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się.


Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.


Jeśli się zastanawiasz czy warto samodzielnie w domu zrobić zakwas na żurek, podpowiadam po stokroć, że warto. Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek. Do żuru można dodać również kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek, a także garść suszonych prawdziwków, borowików – to właśnie sukces udanego dania.


Według tradycji gotowy żurek podaje się w niewielkim, wydrążonym chlebie - takie podane danie będzie idealne na świąteczny stół. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy ciasto (jak jest zbyt twarde może dodać odrobinę więcej żurku płynnego). A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa.


Co dodać do żurku

Następnie znów wyrabiamy krótką chwilę, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek.


Dodane przez pareo w: Na każdy temat. Trochę to trwało ale udało się. Mam nadzieję, że do następnej próby dodania nie będę już musiała szukać pomocy. Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.


Do garnka dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu oraz majeranek. Chleb do żurku z dodatkiem zakwasu pszennego i drożdży. Opcjonalnie - przed podaniem dodać do żurku kiełbasę i doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Oryginalna forma do podania np.


Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący. Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np. Możemy do niego dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree.


Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Smak podkręci również łyżka chrzanu i odrobina kwaśnej śmietany. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami.


Zapomniałam dodać,że majeranek wrzucaj roztarty w palcach, no i dodaj go na sam koniec gotowania. Opalaną cebulę to ja do większości zup dodaję ;) A majeranek do żurku daję razy, podczas gotowania i jeszcze trochę na samym końcu. Choć smak żurku może różnić się trochę w zależności od regionu,. Nie zapomnij dodać również letniej wody. Dokładnie wymieszaj i zamknij słoik, po czym odstaw zalążek zakwasu na 3-dni.


Po kilku dniach wyjmij ze słoika liście laurowe oraz czosnek. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty