wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto pod chmurką z malinami

Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Zakochalam sie w tym ciescie od pierwszego kesa, probujac go po raz pierwszy na rodzinnej imprezie. Wiedzialam, ze bedzie czesto goscilo rowniez w moim domu. Robie na zmiane, raz z malinami , raz z jagodami (wowczas z galaretka cytrynowa) z troche zmodyfikowanego przepisu.


Do wystudzonej galaretki (ale nadal płynnej) dodałam maliny i odstawiłam do dalszego studzenia.

Gdy galaretka zaczęła tężeć, wyłożyłam ją na upieczony kruchy spód i wstawiłam blachę z ciastem do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.


KRUCHE CIASTO Z MALINAMI POD CHMURKĄ. Zmiksować jajko z masłem i cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować, dodając śmietanę. Wyłożyć na blaszkę 30xcm.

Lekko studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce.


Galaretka z malinami: 6g malin (świeżych lub mrożonych). Malinowy pocałunek pod chmurką. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez godziny w lodówce.


Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie jest trudne, a z moimi instrukcjami wyjdzie ono każdemu- gwarantuję. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto malinowa chmurka z bezą i. Rewelacyjne ciasto, świeże, kremowe, kuszące wyglądem.


Ambrozja, która zniewala zmysły. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą.


Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-godz najlepiej na całą noc. Pyszne ciasto, wyglądem przypominające lekką chmurkę.

Wszystko to za sprawą połączenia warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, lekkiemu kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu. Efektowne i łączące wiele smaków w sobie. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.


Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy.


Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). Pyszne, rozpływające się w ustach, z dużą ilością malin. Składniki na galaretkę z malinami: - 5g malin - malinowe galaretki. Lista przepisów na ciasto malinowe pod bezową chmurką z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty