A ponieważ chrust, czy jak kto woli faworek, jest smażony na głębokim tłuszczu, był też uważany za tłustą potrawę - w sam raz na tłusty czwartek. Jerzy Jagodziński, mistrz cukiernik: Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym. Ciasto robi się na bazie dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Gotowanie budyniu do sernika, niby słyszałam, ale zawsze byłam zbywana twierdzeniem, ze przecież to bez sensu i budyń i tak się. Często się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków.
Niektórzy na Ukrainie twierdzą nawet, że faworki różnią się od chrustów innym sposobem przygotowania, ale po przejrzeniu wielu przepisów mogę powiedzieć, że zasadniczych różnic nie znalazłam. Wymieszać dobrze wszystkie składniki i wyrabiać przez min. Zrobić kulkę z ciasta i pozostawić przez pół godz.
Rozwałkować ciasto do grubości około 2mm. Pokroić na paski o szerokości palców i potem poprzeczie co palce tak aby otrzymać coś w rodzaju rombów. To też może zależeć od mąki.
Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Robię wypieki od lat i cały czas nie mogę zrozumieć jak można myśleć , że faworki to to samo co chruściki? Gdy mam ochotę na na kruche i cieniutkie ciastka to robię chruściki ale gdy mam ochotę na coś pulchnego i mięciutkiego to dla mnie jest faworek! Nie wiem dlaczego, ale tak jakoś miesiąc temu robiłyśmy faworki z teściową dwa razy.
Raz nic się nie pieniło a za kilka. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Są to chrupiące ciasteczka smażone w głębokim oleju lub smalcu. Infekcja to wniknięcie do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów i ich namnażanie się.
Wyróżnia się wiele rodzajów infekcji, zarówno w zależności od patogenu, który jest za nie odpowiedzialny, jak i obszaru, jaki obejmuje. Co warto wiedzieć o infekcjach, zwłaszcza bakteryjnych i wirusowych? I tak to powinno się rozróżniać! Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok.
Naprawdę lubię, uwielbiam smażyć faworki, to nic, że trwa, nic, że czasem już bolą plecy. Uwielbiam dotyk surowego ciasta faworkowego, jest takie cudownie gładkie, jedwabiste i sprężyste. Jeśli jeszcze nie macie, koniecznie kupcie wałkowarkę do makaronu , bardzo ułatwia pracę i jest świetnym zajęciem dla małych pomocników. Dobrze że nie smażysz na smalcu! Legenda (Historia) faworków ( chrustów ) jest ciekawa.
Podobno młody nieuważny cukiernik przez przypadek wrzucił pasek cienkiego ciasta do gorącego oleju , z niego ukształtował się warkoczyk a po doprawieniu cukrem okazał się być przepysznym ciastkiem. Od poniedziałku trwa karnawał, czyli jeśli chodzi o słodkości – czas chrustów (faworków), pączków i róż karnawałowych. Jeśli jeszcze macie wątpliwości, czy robiąc faworki nie robicie czasem chrustu lub odwrotnie, to dodam wypowiedź Jerzego Jagodzińskiego, mistrza cukiernika: „Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym”. Beatko, bardzo mi miło, że dałaś się skusić na faworki i okazały się smaczne.
A pączki polecam, bo wierzę, że doskonale sobie z nimi poradzisz. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem.
Zawsze dziwiłam się tym którzy za nimi wręcz przepadali gdy ja nie odnajdywałam w ich smaku nic innego niż stary olej i zbyt dużą ilość cukru pudru. Do czasu aż przygotowałam swoją wersję i przekonałam się że nie ma na świecie wiele smaczniejszych łakoci od świeżych, jeszcze ciepłych chrustów. W zimie domowe wypieki, ciastka i słodkości szczególnie wszystkim smakują. Przepis na faworki prosty i szybki.
Wyjątkiem od tej reguły nie są faworki czy też chrust, który podbija serca i. Weź udział w ankiecie pączki vs. Co byscie zrobili gdybyscie zakochali się w osobie aseksualnej ? Od tamtego roku jesienią zaczął się zmieniać nastrój, problem z zaśnięciem lub mało snu, trudności z wykonywaniem czynności, wrażenie że mnie nikt nie lubi, pesymizm. Tymczasem podrzucam dla zainteresowanych tygodniową dietę Dr. FAWORKI - chrust na ostatki - Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Dąbrowskiej przstosowaną na Thermomix. Tak smażyło się od wiek wieków.
Spróbujcie, a przekonacie się, że nawet nie odróżnicie czy zostały one smażone na oleju lub smalcu. Wszyscy możemy się bezkarnie najeść kaloriami. Tłusty czwartek już niedługo. Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim.
Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki). Jak go zrobić, aby wyszedł pyszny i chrupiący? Ja smażę faworki w oleju lub w mieszance smalcu z olejem.
Dzięki dodatkowi oleju, smalec tak szybko się nie przypala, a smak pozostaje ten sam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.