PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Durszlak - papryka w sloikach wekowanie.
Wiele pozytywnych komentarzy skusiło mnie do przygotowania papryki z podanego poniżej przepisu autorstwa Niebieskiej Różyczki. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan. W taki sposób możesz zawekować marynowane grzybki, dżemy i konfitury owoce zawierające cukier. Wekuje (najczęściej na mokro) dania mięsno-warzywne, robię to 3x w odpowiednich odstępach, zazwyczaj już po pierwszym razie denka są wklęsłe, kładę je do góry dnem i wszystko jest ok. Potem mój narzeczony wozi je tygodnie poza lodówką i ostatnio w prawie każdej partii zdarza się jakiś popsuty.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Marynowana papryka, cukinia na sposób żydowski, buraki do sałatki czy siekany szczaw do zupy to tylko kilka z naszych propozycji.
W naszej galerii zobaczycie też kilka pomysłów na ogórki i pomidory, chyba najpopularniejsze w naszym kraju warzywa, z których robi się przetwory. Cebulę oraz żółtą, zieloną i czerwoną paprykę gotować minuty, opłukać zimną wodą, odstawić do osączenia. Inną opcją jest połączenie papryki z lekką sałatą lodową czy kapustą pekińską.
Takie kompozycje mogą być dodatkiem do grilla lub letniego obiadu. Do wekowania nadają się płynne potrawy tj. Paprykę możemy zestawić np. Risotto, puree ziemniaczane itp.
Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Przepis na papryka konserwowa. Włożyć do czystych i suchych słoików. Ogórki zasolić na godziny, zlać wodę.
Dodać resztę składników oraz cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w kostkę. Z octu, cukru i oleju przygotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach. Nasza rada: pamiętaj, żeby przetwory z ogórków przechowywać w ciemnym i przewiewnym miejscu. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
Wrzucamy czosnek i paprykę do garnka, dolewamy łyżkę-dwie wody i dusimy około minut. Zobacz szklane słoiki, słoiczki i butelki firmy WECK, które umożliwią Ci pasteryzowanie. W ofercie: słoje na przetwory, butelki i niezbędne akcesoria do wekowania. Wekowanie może być proste!
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Roślina uprawna: Od kiedy to tylko było możliwe, próbowano uszlachetnić buraka, tak by w zależności od potrzeby wytwarzał większy korzeń lub większe liście. Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. Meodaka-baladana, pod nazwą.
Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje. Przechowywać w chłodnym miejscu. Czasem dodawałam więcej papryki, czasem sięgałam po różne zioła lub kilka dojrzałych pomidorów. Teraz mam swój ulubiony, najprostszy przepis – nim się obejrzę ajwar jest gotowy, a jeżeli pozwolę mu schłodzić się przez kilka godzin jest po prostu idealny. Mocno paprykowy, niezbyt ostry z lekko wyczuwalnym bakłażanem.
Zawsze gotuję większą ilość zupy, aby ją następnie podzielić na jednorazowe porcje, po około 2ml. Najlepszym sposobem przechowywania zup okazało się wekowanie. Jest to jednocześnie jeden z najlepszych sposobów na oszczędzenie naszego czasu!
Szykuję sobie kilka słoiczków typu twist (najlepiej rozmiar po dżemie). Gotowanie zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Z papryki wykrawamy gniazda nasiene i kroimy paprykę w niezbyt długie paski. Pomidory kroimy na części które następnie kroimy w poprzek (na 8). Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półplasterki i tak samo postępujemy z kiełbasą.
Lato i jesień to najlepszy czas na zrobienie domowych przetworów i zapasów na zimę. Wówczas dojrzewa większość warzyw i owoców sezonowych, krzaki i drzewa uginają się pod ciężarem soczystych owoców: truskawek, wiśni, jabłek, śliwek, gruszek oraz warzyw: ogórków, papryki i pomidorów. Lato to też czas zbiorów buraczków oraz czas na leśne grzybobranie. Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Tradycyjne wekowanie słoików przeprowadza się gotując je w wodzie.
Można to jednak zrobić znacznie prościej, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Pasteryzacja przetworów z zmywarce. Ułóż słoiki wieczkami do dołu. Nie dodawaj żadnych detergentów myjących! Dzisiejszy przepis na domowe suszone pomidory to tylko pretekst.
Przede wszystkim chciałabym się z Wami podzielić bardzo ciekawą metodą na wekowanie słoików typu twist. Podpowiedziała mi ją wierna Czytelniczka LS, Bohaterka pierwszego odcinka Czytelnicy gotują, Ania :) Ania mówi, że metodę tę stosowała od zawsze i do wszystkiego jej Babcia. Nie wiesz jakie przetwory z grzybów zrobić? Zamroź, ususz lub zamarynuj grzyby.
Sprawdź, jakie grzyby wybrać i jak przetwarzać. Zrób ekstrakt lub bulion. Więcej przepisów i porad na Polki. Sprawdzone pomysły na przetwory z grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.