Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Cukinia faszerowana mięsem mielonym lub kaszą to świetne danie główne. Zapiekana cukinia z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrową zapiekankę.
Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej.
Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM - pyszna i zdrowa :) Polecam!
Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Smaczne i zdrowe danie obiadowe, koniecznie do przygotowania w sezonie na cukinię! Cukinia zapiekana z fetą, to danie idealne jako dodatek do mięsa.
Jeśli chcemy użyć brązowego ryżu, wybierzmy ten, który gotuje się w minut, aby zgadzały się czasy gotowania podane w przepisie. Do jej przygotowania wybierz młode warzywa, niewielkie i jędrne.
Największą zaletą tej potrawy jest jej uniwersalność – pasują do niej prawie wszystkie rodzaje mięsa, większość warzyw oraz różnorodne sery. Posypana natką pietruszki. Dzięki jagnięcinie danie będzie nieco bardziej wyszukane, ale sprawdzi się tutaj ró wieprzowina i cielęcina.
Byliśmy zaskoczeni wspaniałym efektem końcowym - cukinia wyszła idealnie. W podobny sposób można faszerować też kabaczki. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości 1. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posyp odrobiną soli i pieprzu. Ostatnio w tym wpisie podzieliłem się z Wami przepisami m. W tej notce znajdziecie kolejne przepisów, które warto wypróbować.
Ta dyskusja potrafi rozgrzać jak zapytanie o wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Dawno nie jadłam tak pysznego i prostego dania, uwierzcie! Ale nie na słowo, tylko sami zróbcie ten przepis. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i potrzebujecie tylko kilku składników, które macie na pewno w domu. Kupcie cukinię i do roboty!
Kliknij, aby zobaczyć przepis. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,posmarować olejem i ułożyć cukinię jak na zdjęciu. Posolić i wstawić do gorącego piekarnika (170) piec ok min.
Po minutach posypać żółtym serem i podpiekać jeszcze 5-min w zależności jak mocno chcemy zarumienić ser. Układaj na przemian plastry cukinii i kawałki ryby, po czym pokryj je pozostałym sosem i upiecz. Podawaj na ciepło, posypane obficie drobno posiekaną natką pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad dla kilku osób. Przygotuj smaczną potrawę z naszym przepisem na zapiekaną tołpygę z cukinią.
Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić i układamy na folii aluminiowej (każdy kawałek osobno). Cukinia jest warzywem wszechstronnym - można ją jeść zarówno na surowo, jak i na ciepło. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę z cukinii - podajemy dobry przepis na danie wege. Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia.
Przepisy z cukini są tak liczne, że każdy z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. To danie doskonale sprawdzi się latem, kiedy poszukujemy ciekawych propozycji na lekkie, a zarazem pełne smaku dania. Pyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami min łatwe tanie.
Cukinie mają być średniej wielkości, tak jak na jedną porcję - nie wybieraj tych największych, ani za małych, zobaczysz sama w warzywniaku. Sam przepis świetny - cukinia wychodzi przepyszna, a farsz idealnie się komponuje. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego.
NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Wybierając cukinię pamiętajmy, że jest nie tylko pyszna, ale jest też bardzo. Polecane przepisy: zapiekana cukinia Zobacz więcej. Pyszne cukinii z delikatnym farszem mięsnym.
Dania główne zapiekana cukinia z kuskus i serem żółtym. Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą.
Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Moja cukinia z piekarnika, ta z dzisiejszego obiadu, to na pewno przyczynek do propagowania weganizmu. Mam nadzieje, że doceni to jedna z moich wiernych facebookowych Fanek, Iza. Oczywiście nie będziemy przesadzać z tym propagowaniem, ale na pewno jest to przyzwoity przykła że i Weganin może mieć coś z życia #128521; Także polecam uwadze. Starta cukinia odsączona z nadmiaru wody może być usmażona z dodatkiem jajka i mąki.
Jeżeli zależy ci na chrupiącym wykończeniu, używaj tej strony tarki, po której znajdują się grubsze oczka. Chcąc pozbyć się jak największej ilości wody przed smażeniem, posól warzywo i odczekaj minut. Wykorzystaj nasz przepis na zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.