piątek, 27 listopada 2015

Jak przygotować chleb na żurek

Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze na gazie, zabieramy się do przygotowania chlebków.


Jak wydrążyć chleb do żurku?

Co zrobić, żeby był chrupiący? Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Dodane przez xseper w: Tylko o kuchni.


Witam Jestem wielkim fanem surowego mięsa. Ostatnio słyszałem o szynce w formie wędliny przygotowywanej właśnie na surowo. Szperam i szperam, ale nie mogę nigdzie znaleźć przepisów.

Chleb do żurku sprawi, że podana w nim zupa zauroczy wyglądem. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Chleby do żurku należy przed podaniem odpowiednio przygotować – odciąć wierzch i wydrążyć wnętrze. Następnie wnętrze dokładnie wysmarować masłem i zapiec w temperaturze 2stopni przez ok. Podpieczone chleby na zdjęciu poniżej.


Chleby najlepiej upiec tego samego dnia kiedy będą podane. Zakwas na chleb to nie to samo co żurek śląski. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Wspaniały wielkanocny żurek podany w chlebie to idealne danie na takie okazje.


Zobacz jak przygotować chleb na żurek. Wystarczy odrobina drożdży, mąka, jajko i przyprawy, aby przygotować bułeczki do żurku, które sprawią, że twoja zupa wielkanocna będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej efektowna. Ten prosty przepis na chleb do żurku zajmie ci tylko kilkanaście minut – reszta, to czas na wyrastanie ciasta i jego pieczenie. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.


Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.

Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek. Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek.


O tym ostatnim jest dzisiejszy. Chleb Do Żurku Jak Przygotować - informacje, zdjęcia, materiały video. Do niekwestionowanej klasyki należy żurek.


Pyszna zupa na zakwasie, lekko kwaskowa, treściwa, stosunkowo łatwo strawna i zaskakująco bogata. I niejednego szefa kuchni zachwyciłby też. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę.


Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak.


To drugi przepis na chleb do żurku na stronie, tym razem przygotowany jedynie na niewielkiej ilości drożdży. Z podanych proporcji wychodzą bochenki o średnicy mniej więcej cm. Dla zapracowanych – można je przygotować wcześniej, po ostudzeniu zamrozić, a przed użyciem jedynie rozmrozić, wysmarować masłem i podpiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty