Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Szklanka ma u mnie pojemność 2ml. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.
Zazwyczaj gotuję bowiem jajka osobno i trzymam je pokrojone w osobnej miseczce. Każdy może zdecydować, czy dodać je do swojej botwinki, czy też nie. Przepis na botwinkę z jajkiem w moim wykonaniu: Ugotować bulion drobiowy.
Wrzucić pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę oraz posiekaną botwinę. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Osobno ugotować ziemniaki. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Propozycja za smaczną i aromatyczną botwinkę na wywarze z żeberek i warzyw, podawaną z jajkiem i ziemniakami.
Smaku całości dodaje świeży. Dużo warzyw, pyszny bulion i świeże wiejskie jajko. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Botwinkę myjemy, osuszamy.
Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Kliknij, aby zobaczyć przepis. BOTWINKA DOMOWY PRZEPIS – najlepsza,.
Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam koperkiem. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Oczywiście botwinkę można też podać z ziemniakami.
Subskrybujcie mój kanał Przepisy Joli na. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Każdy składnik ma znacznie i jest ważny w botwince. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać.
Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki z ziemniakami i jajkiem. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Taką botwinkę jadłam w warszawskim Maglu po konferencji blogerów kulinarnych i bardzo mi posmakowała.
Zupa jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka. Zazwyczaj botwinkę podaję z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Z botwinki usuwamy liście, buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości uważając, żeby się botwinka nie rozgotowała. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą,dodajemy.
Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm! Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i gotować w bulionie. Doprawić solą, pieprzem, wlać sok z cytryny i gotować aż warzywa będą miękkie 4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do zupy co pozwoli nam ją zagęścić 5. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zagotować bulion, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około - minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około minuty. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie! Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Tym razem przepis na chłodnik z botwinki z jajkami.
Do jego wykonania potrzebujesz: botwinek, ogórków, rzodkiewek, jogurtu i zsiadłego mleka. Sałatka z młodą botwinką i jajkiem w koszulce. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Sio-smutki. Pierogi z łososiem, botwinką i ricottą. Chłodnik litewski (z botwinki) z awokado i rzodkiewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.