Pieczenie papryki jest bardzo proste. Umyte papryki w całości kładziemy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie gorące papryki wkładamy do torebki foliowej lub do garnka.
Garnek szczelnie zamykamy pokrywką a torebkę zakręcamy. Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż.
Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około minut. Gorące papryki włóż do torby foliowej i zawiąż. Gdy papryki ostygną, przełóż je do miski.
Każdą obierz ze skórki (schodzi łatwo), usuń pestki i białe włókna. Rób to nad sitem położonym na misce, spływający sok przyda się, jeśli zechcesz zrobić zupę lub sos. Papryki kroję na ćwiartki, usuwam nasiona i białe błonki.
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki.
Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec minut w temperaturze 1C. Strąki papryki, najlepiej takiej o grubym miąższu, umyłam i osuszyłam. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - to ważne bo w czasie pieczenia może wyciekać sok więc trzeba zabezpieczyć blachę przed przypaleniem.
Blachę z papryką wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 2st. C z włączonym termoobiegiem na ok. Kurcze w papryce pieczone Kurcze w papryce pieczone Kurcze pieczone nasmarowane majerankiem, solą i pieprzem, obkładane jedynie masłem solonym.
Podzielone na odpowiednie części. Papryki zapiekamy w piekarniku, pod koniec dodając ser. Najlepsze będzie mięso zmielone samodzielnie (np. z szynki), ryż natomiast polecam jaśminowy. Możemy wykorzystać ulubiony ser, także w plasterkach, wówczas po prostu kładziemy go na papryce, już bez ścierania.
Faszerowana papryka – z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Składniki: 5g mięsa mielonego woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka łyżki koncentratu pomidorowego dag żółtego sera cebula 5-paprykWięcej. Zasadniczo można trzymać nie w lodówce pod warunkiem że doda się odrobinę soku z cytryny lub octu i zapasteryzuje ok min.
Natomiast pieczenie papryki w piekarniku to lipa, rozpalcie grilla lub ognisko i opieczcie paprykę w ten sposób, aż do zwęglenia skórki. Pokochałam zupy na bazie pieczonych warzyw, bo pieczenie wydobywa z nich dodatkowy smak.
Tak też jest w przypadku zupy paprykowej, ma nie tylko piękny kolor, ale też intensywny smak. W trakcie pieczenia papryka zyskuje pewnej słodyczy i taka zupa z papryk jest wyśmienita. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii papryki pieczone.
Szukam po całym necie ale nigdzie nic nie ma co zrobić PO FAKCIE obierania papryki chili? Nie pomyślałam wcześniej i NIE ZAŁOŻYŁAM RĘKAWIC ANI NIE POSMAROWAŁAM RĄK OLEJEM i chyba zaraz zwariuję tak mnie pieką ręce. Ja piekę taka paprykę, przechowuję w lodówce i używam jako dodatek do kanapek, przekąsek i do sałatek. Kanapka ze świeżo upieczonego chleba z dodatkiem pasty twarogowej, rukoli i pieczonej papryki jest dla mnie najlepszą propozycja na śniadanie. W przypadku mniejszych ilości, najlepsza będzie ta do muffinek, która oddzieli każde warzywo.
Piekąc grupowo, wystarczy prostokątna forma jak na placek lub biszkopt. Działa ona także drażniąco na oczy, płuca i skórę. Zawartość kapsaicyny jest zależna od odmiany ostrej papryki. Podczas jej spożycia cząsteczki kapsaicyny wiążą się z określonymi receptorami w języku i pobudzają nerwy związane z bólem.
Nasiona i biała błona papryki zawierają największe stężenie kapsaicyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.