Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki.
Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa.
Nie będę udawać, że całe życie robiłam żurek na zakwasie, bo nie robiłam. Jeśli go przyrządzałam, to z gotowców. Ale ponieważ lubię wszystko, co kwaśne, a im kwaśniejsze tym lepsze, rok temu zrobiłam pierwsze podejście do własnoręcznego nastawienia zakwasu na żurek.
Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne.
Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu. Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką.
Czas zajrzeć do garnka z kiełbasą -powinna już być gotowa:) Ugotowaną białą wyjmuję z wody, a do wywaru dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne minut. W tym czasie szykuję resztę. Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami.
Szybka zupka na zimowy obiadek. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie. Polecane przepisy: żurek z koncentratu Zobacz więcej. Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze.
WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przepis na – l żurku. Zdecydowanie ma swój niepowtarzalny urok!
Taki żurek często jada się w domach, gdzie mięso nie stanowi głównego źródła białka. To chyba najpopularniejszy żurek do którego można dodać jeszcze jajko, celem podkreślenia Wielkanocy. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już. Co Ci się kojarzy z Wielkanocą? Mi żurek, żurek wielkanocny – z białą kiełbasą, jajkiem i dużą ilością majeranku.
Najśmieszniejsze jest to, że przez cały rok żurek może dla mnie nie istnieć, ale świąt wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez tej zupy. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Jedym ze specjałów, który z pewnoscią zagości na wielkanocnych stołach jest żurek podany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem.
Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru.
Zupy Domowy żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem. Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze,. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie.
Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie.
Jest wiele firm oferujących taki zakwas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.