piątek, 29 kwietnia 2016

Lazania na szybko

Lasagne – szybka i łatwa. Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso.


Smażymy cały czas mieszając.

Błyskawiczne, sycące dania obiadowe to prawdziwe zbawienie dla wszystkich zapracowanych osób! Z Uwielbiam możesz przygotować szybkie lasagne z mięsem wołowym, makronem i boczniakami, oblane aromatycznym sosem o delikatnym posmaku czosnku i rozmarynu. Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.


Klasyczna lazania jest super, ale zrobiłam ostatnio wariację na jej temat i zamiast płatów makaronu, dodałam cienko pokrojone plastry kartofli (można dać cukinię lub bakłażana) i też wyszło ekstra. Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. Na górę zaś proste wykończenie w postaci mleka i śmietanki słodkiej.

Lazania jest niezwykle sycącym i pysznym daniem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne na szybko. Lekko przygniatamy i polewamy resztą bulionu.


Pieczmy w 1- 1stopniach przez ok. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest poczekać chwilę, by lazania zastygła. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.


Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Włoska lasagne w minut!

Przepis: Włoska lasagne na szybko. To proste dane idealne na szybki obiad w środku tygodnia. Przyznam się, że kiedyś nie wyobrażałam sobie zrobienia dobrego sosu samemu. To przykre, ale do mniej więcej połowy studiów byłam przeświadczona o tym, że dobry sos to ten z paczki i takiego.


Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchn. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili.


Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy. Siekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody.


Poznaj przepis na szybką i prostą lasagne, która ma duże szanse stać się ulubionym daniem Twojej rodziny! Mięso mielone, pyszna pasatta, delikatny sos mozzarella i aromatyczne przyprawy, a wszystko to przekładane płatami lasagne to smaczne danie żywo inspirowane kuchnią włoską! Proporcje na sos beszamelowy są zdecydowanie błędne, za mało mleka i masła, w efekcie powstaje zbita masa, a nie sos.


Po dodaniu duuużo większej ilości mleka ilość sosu jest wystarczająca na zrobienie lasagne. Mozarelli rzeczywiście mogłoby być więcej, ale niekoniecznie. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą.


Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty