wtorek, 5 kwietnia 2016

Przepis na kiszone rydze

Całość przykryłam talerzykiem i kamieniem. Talerzyk i kamień - wyparzone. Przez tygodnie rydze kiszą się w temperaturze pokojowej.


Po kilku dniach można je co prawda przenieść w chłodne miejsce (piwnica, spiżarnia). Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji.

Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów. Ukiszenie rydzów nie jest trudne, jednak trzeba zadbać o kilka szczegółów, aby proces przebiegał bez problemów. Rydze przebrać, największe użyć do kiszenia, drobniejsze do marynowania w occie.


Rydze oczyścić nożem z piasku, odciąć trzony. Pokroić w talarki obraną cebulę, opłukać pieprz i ziele angielskie. Grzyby układać warstwami w słoju, garnku kamiennym lub fasce drewnianej, przesypując solą i przyprawami.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Idziemy na grzyby: gdzie rosną rydze? Jak pozbyć się goryczy w rydzach?

Przeciwwskazania do spożywania rydzów. Grzyby kiszone są bardzo smaczne, a jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-miesięcy.


Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku. Rydze w słoikach kiszone Rydze dokładnie opłukać, dlatego najlepiej jest rydze włożyć do zimnej wody z dodatkiem soli dokładnie opłukać. Pozostawić na kilka godzin aby oczyścić ze wszystkich resztek z runa leśnego, igiełek a także owadów. Rydze gotujemy w osolonej wodzie przez minuty.


Do kamionkowego garnka wkładamy rydze, a na nie kładziemy warstwę soli, cukru, przypraw oraz cebuli. Robimy podobne warstwy aż skończą się składniki. Na wierzch kładziemy talerzyk, na który kładziemy ciężki przedmiot, który będzie dociskał grzyby. Kiedyś, dawno temu, grzyby soliłam (przepis znajdziesz tutaj), ale nigdy nie zdecydowałam się ich kisić.


Teraz, jako że zdobyłam więcej doświadczenia w fermentacji, zebrałam się na odwagę i oto są – grzyby kiszone. I to w dodatku na dwa różne sposoby! Utrwalanie przez kiszenie znane jest od dawna. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Grzyby trzeba obgotować w osolonej wodzie przez 2-minuty.


Po ostudzeniu należy ułożyć naprzemiennie warstwy w kamionce w kolejności: cebula – grzyby – szczypta soli i cukru na wierzch, gdzieniegdzie dodając ziele angielskie i liść laurowy oraz ziarenka jałowca.

Gdy zamrażarka jest już pełna, znakomity smak grzybów można zamknąć także w słoikach. Przyrządzenie rydzów na maśle to kolejny łatwy, a zarazem apetyczny sposób na ich przechowywanie. Ponownie wybieramy zdrowe i jędrne okazy. Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko-kwaśne. Dzisiejszy przepis przedstawia najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów.


Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Dwa pomysły na świeże rydze.


Pierwszy przepis to rydze na maśle, z odrobiną czosnku. Minimalna ilość składników pozwala zachować delikatny smak grzybów. Możemy go podkreślić poprzez dobór dodatków - np.


Sauternes oraz domowy chleb z gorgonzolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty