wtorek, 19 kwietnia 2016

Masa makowa bez miodu

Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową.


Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.


Jeśli masa makowa okazałaby się zbyt sucha, znaczy by się kruszyła, dolewam odrobinę ciepłej wody aby uzyskać konsystencję bardziej mazistą, łatwiejszą do rozsmarowania. Ciasto na strucle rozwałkować, posmarowac białkiem, a następnie nałożyć ciepłą masę makową ( nie gorącą). Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów! Najlepiej zrobić struclę najwcześniej na dzień przed spożyciem, aby po upieczeniu masa makowa dobrze się związała z ciastem. Taka masa makowa może zostać wykorzystana do przygotowania Kutii czy Ciasteczek Makowych.


Ja wykorzystałam ją do przygotowania Strucli z Makiem na nasz Wigilijny stół dla mojego Alergika. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Szybka masa makowa bez mielenia.


Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto w razie konieczności dolać odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt sucha. Bakalie jak rodzynki, żurawina warto wcześniej namoczyć. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.


Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.


Do tego jest łatwa do przygotowania. Możecie użyć go maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony. Zaoszczędzi nam to sporo pracy.


Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Dzięki temu masa uzyskuje zwartą, delikatnie wilgotną konsystencję, która stanowi idealny dodatek do ciast i deserów.


Do masy makowej dodajemy także wyśmienitą kompozycję słodkich i pachnących bakalii, dzięki. Według mnie masa makowa powinna cudownie pachnieć cynamonem, szczyptą kardamonu, mieć w sobie odrobinkę wanilii i imbiru. Wszystko te przyprawy, które momentalnie przypominają nam o Świętach. Oprócz tego uwielbiam do masy makowej dodawać prawdziwego miodu.


Masa makowa bez miodu

To nic, że czasami jest tak gęsty, że trzeba go rozprowadzić w odrobinie wody. Potrzebujesz tylko maku, bakalii, mleka i miodu. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło i zagotować. Miodu można dać mniej lub więcej w zależności jak słodka masę lubimy.


Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia. Przepisy z kategorii masa makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wpisując powyższe wartości, korzystałam z danych przedstawionych przez producenta. Niestety, na opakowaniu nie została zamieszczona informacja na temat błonnika.


Moja masa makowa pachnie pomarańczą i wanilią. Masa Makowa Z Miodem Bez Cukru - informacje, zdjęcia, materiały video. Daję jej obficie rozmaitych orzechów, migdały, żurawinę, daktyle i morele.


Musi być bogato i słodko. Zrobienie jej nie zabiera sporo czasu, więc spokojnie zdążycie przed Wigilią! Tylko koniecznie zalejcie mak wrzątkiem, niech się porządnie sparzy.


Gotową masę (dwie łyżki stołowe) wkładam do rondelka dolewam dwie-trzy łyżki miodu i dodaję łyżkę masła, rozgrzewam mieszając, aż wszystko się połączy i do tego wrzucam odcedzone kluski. Masy do klusek nie trzeba więcej. Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.


Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty