piątek, 29 kwietnia 2016

Chrzan do żurku

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru. Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie.


Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach. Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw.

Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.


Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami. Dodane przez pareo w: Na każdy temat. Trochę to trwało ale udało się.


Mam nadzieję, że do następnej próby dodania nie będę już musiała szukać pomocy.

Chrzan Krakus jest przygotowany w całości z korzenia. Wysoka zawartość tartego chrzanu gwarantuje wyrazisty i charakterystyczny smak produktu, a kremowa faktura zawiera wyczuwalne chrzanowe wiórki, które podnoszą walory smakowe nawet najbardziej wyszukanych mięs. Wypróbuj go z wędlinami i tradycyjnym żurkiem.


Przepisy z kategorii zurek-chrzan. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.


Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Chrzan urozmaici smak niejednej z potraw, dlatego też zamiast kupować gotowy chrzan w sklepie, można go zrobić samemu. Właśnie w tym poradniku znajdziesz przepis na domowy chrzan wielkanocny. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku.


To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Chrzan to naturalny antybiotyk, remedium na chore zatoki i migdałki oraz specyfik, który zapobiega powstawaniu raka! Pracowałam na Manhattanie jako modelka już od kilku miesięcy, gdy pewnego dnia w przerwie na lunch wstąpiłam do małego, włoskiego bistro, gdzie serwowano domowej roboty kanapki.

Chrzan tarty Polonaise to niekwestionowany lider smaku w tej kategorii produktów. Idealny na kanapki, jako dodatek do mięs, wędlin, czy zup – np. Swój smak zawdzięcza unikalnej metodzie produkcji opracowanej przez zakład Polonaise.


Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Jest pyszny i lekko kwaśny. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Wielkanocny żurek Eli z chrzanem przygotowanie żurku Z wywaru, zakwasu, chrzanu i przypraw ugotować żurek.


Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas żytni, dodać chrzan i zagotować. Gorący żurek podawać w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dodatkowo można dodać ugotowane ziemniaki. Do żurku dodaje sie chrzan?


Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami.


Kurczak musi być miękki, a wywar musi nabrać klarowności dzięki cebuli opalonej nad gazem taki będzie. Teraz dodajemy żur i chrzan , smakujemy czy nie brakuje nic. Gotujemy jaja wkładamy do talerza i zalewamy GOTOWYM żurkiem.


Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru. Chętnym dodaję do talerza połówki jajka na twardo.


Czasami dodaje pół łyżeczki cukru na przełamanie smaku. Dosłownie,tyle wystarczy. Cukier dodaję w tej ilosci do pomidorówki,ogórkowej,kapuśniaku i barszczu. Mają natychmiast inny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty