piątek, 22 kwietnia 2016

Ryba po grecku miruna

Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Umytą rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju.

Warzywa obieramy i myjemy: marchew, pietruszkę i seler w słupki (albo ewentualnie trzemy na tarce o dużych oczkach), por siekamy drobno. Ryba po grecku w cieście naleśnikowym to doskonałe danie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Możesz ją podawać w formie ryby po grecku, w sosach, np.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.

U mnie konsumowane chętniej na zimno. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Bardzo wysoka temperatura sprawia, że spora część wartości odżywczych bezpowrotnie ginie.


Dlatego, aby zachować ich jak najwięcej warto zrezygnować ze smażenia. Miruna – jak ją przygotować? Znacznie więcej skorzystamy jeśli mirunę upieczemy w piekarniku lub ugotujemy na parze lub podamy w formie ryby po grecku. Do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku.


Raz jest to miruna, raz karp lub dorsz, lecz ryba to podstawa, która zawsze jest serwowana na moim stole. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Rybę po grecku można przygotować na 2-dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.


Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ulubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiązkową pozycją na wszystkich świętach i domowych uroczystościach. Mi osobiście smakuje najlepiej w okresie zimowym.


Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. W czasie wigilijnej wieczerzy tradycyjnie spożywamy dania jarskie, ryba po grecku będzie zatem znakomitym wyborem. Jest smaczna, pełna warzyw i lekkostrawna. Jest to ważny argument biorąc pod uwagę ilość jedzenia, która kusi nas w trakcie świątecznego ucztowania.


To danie nie ma co prawda za wiele wspólnego z Grecją, za to w Polsce jest bardzo popularne. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci pieczonej lub smażonej. Podawana w asyście pieczonych ziemniaków, puree lub frytek jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny.


U nas, tak jak kapusta z grzybami, ryba po grecku pojawia się właściwie raz do roku. Sama nie wiem czemu, bo wszyscy bardzo lubimy. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.


Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty