wtorek, 12 kwietnia 2016

Smaczne chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Wszystkie składniki wymieszać.


Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie.

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Drukuj. Bolas de Berlim – portug… food² Food Square. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka?


Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. I niestety bezwstydnie oszukane, ale za to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.


Czasem i taki wariant się przydaje:) Moi chłopcy uwielbiają klasyczne chruściki, ale zapytani które lepsze mają problem z zero-jedynkową odpowiedzią. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m.

Zbliża się tłusty czwartek jest to dobra okazja aby podzielić się z Wami moim przepisem na faworki (chrusty). Inne przepisy z Smaczne Zdrowe. GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE Smaczne Zdrowe. DOMOWA KISZONA KAPUSTA Smaczne Zdrowe.


CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA Smaczne Zdrowe. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale za to są przepyszne. Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie. Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Moje nie wyszły takie piękne jak na bloguSuma wszystkich smaków, ale były pyszne.


Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki.


Dzisiaj mam dla Was pyszny i prosty przepis na klasyczne faworki smażone na głębokim oleju :) Złociste, chrupiące, idealne na karnawał! Na internecie jest bardzo dużo przepisów na faworki. Starałam się wypróbować każdy. Niektóre były zbyt mączne, inne za twarde.


Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.

Jak zrobić dobre faworki? Najpierw trzeba zagnieśc ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtka, aromat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przepis z bloga Moje domowe kucharzenie.


Dzisiaj omlety śniadaniowe, czyli omlet w trzech odsłonach, a zateprzepisy na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Chrust cieniutko wywałkowane są.


Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty. Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy.


Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Pyszne, kruche, chrupiące. Szybki i smaczny chrust, polecam. Ale czy taki chrust można podać dzieciom?


Może chociaż piwo na miodzie znajdę w zbiorach domowego piwusa? Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. To właśnie dlatego na południu Polski nazywane są chrustem.


Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Zaczął się nowy tydzień więc na bloga wskoczył nowy bardzo słodki i smaczny przepis na domowe faworki. Jest karnawał więc tym bardziej tego typu słodkości są mile widziane.


Są bardzo smaczne, pracy przy nich niewiele, a w kuchni nie pachnie smażeniem, tylko wypiekiem z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty