Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor. Na innym blogu jedna z blogerk pisała o rabarbarze – a ja uwielbiałam pić kompot z rabarbaru i jeść z nim ciasto drożdżowe, gdy byłam malutka. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.
A to wszystko dzięki babcia, która gotowała mi również botwinkę z ziemniakami. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. To pierwsze b Zobacz więcej. Krzepa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Fantazje kulinarne.
Po więcej pysznych przepisów zapraszam na. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jakie gotuję z wiosennych nowalijek.
Okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie ręki koniecznie musimy wykorzystać! Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i. Kolejna szansa na to pojawi się dopiero za rok. Możliwa do wykonania właśnie. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Barszcz z botwiny to zupa, na którą wielu z nas czeka cały rok.
Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,. Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina!
Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Botwinka najbardziej smakuje świeża.
Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Sposób wykonania zupy z botwinki: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Prosta i smaczna botwinka jest chyba królową wiosennych zup.
Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. Najlepiej smakuje w maju, g. W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa.
Lekko kwaskowa, delikatnie pieprzna, o pięknej buraczkowej barwie. Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.