wtorek, 26 kwietnia 2016

Kuchnia polska leczo

Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan. Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Pokaźny zbiór przepisów.


Pomidory opłukać, usunąć szypułki, nożem z ząbkami naciąć skórkę.

Pomidory zalać wrzątkiem na sekun odcedzić, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Cebule obrać, opłukać, posiekać. Paprykę pokroić na paski.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Wyszukiwarka Program TV Pogoda Ogłoszenia Moje konto.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!

Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!


Znajdź przepis na leczo w Ugotuj. To najtrudniejszy quiz o rybach, jaki kiedykolwiek zrobisz. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo?


Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula.


W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Leczo to potrawa węgierska. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Kuchnia polska Kuchnia włoska.

Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać. Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na mięsie, np. Dzisiaj propozycja jarskiej wersji tego dania z dodatkiem pieczarek i bakłażana. Jest rozgrzewająco i kolorowo.


W sam raz na pierwsze, jesienne dni. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Przepis pochodzi z bloga Opietruszka! ZAWSZE robi bez cukinii.


Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Oryginalne, węgierskie Lecsó bardzo różni się od tego, co często w Polsce nazywa się leczo, czyli sos z cukinii, pieczarek i papryki. Nie ma to jednak nic wspólnego z leczo węgierskim.


Polskie leczo przypomina bardziej francuskie ratatouille i tak powinno być nazywane. Ratatuj – leczo warzywne z pewnością posmakuje wielbicielom jarskich potraw bezmięsnych. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was.


Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Natalaada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KUCHNIA NATKI. Oczywiście nie jest to wersja oryginalna, taka jaką się robi na Węgrzech.


KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty