wtorek, 5 kwietnia 2016

Drożdżowe chrusty

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.


Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.

Zostawić do czasu aż zaczyn zacznie pracować. Jajka z resztą cukru i szczyptą soli ubić. Do zaczynu dodać mąkę,ubite jajka,ocet ,aromat. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.


Gdy ciasto dobrze wyrośnie wałkować i formować chrusty. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem.

Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrusty drożdżowe. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.


Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.


Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Drożdżowe faworki (chrust).


Kolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki.

Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę ,zrobić dołek,dodać jaja utarte z cukrem,drożdże z mlekiem. Wymieszać dokładnie,pod koniec dodac ciepłą roztopioną margarynę i spirytus. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).


Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Chrust cieniutko wywałkowane są. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami.


Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.


DIY how to kill crabgrass. My crabgrass is not dying. How to prevent and control crabgrass - Duration: 10:53.


Faworki drożdżowe to połączenie kształtu klasycznych chrustów ze smakiem ciasta drożdżowe. Faworki są bardzo delikatne, puszyste z dużymi bąblami jak w klasycznych chrustach. Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek. Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta.


Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości. Jak zrobić Faworki To inaczej chrusty albo chruściki. Faworki są popularnym deserem w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.


Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Faworki, nazywane też chrustem, są zazwyczaj podawane w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty