środa, 6 kwietnia 2016

Makowiec z jabłkiem bez ciasta

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. MAKOWIEC Z JABŁKAMI- BEZ CIASTA.


Utrzeć żółtka z cukrem i masłem.

Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Makowiec rozpływa się w ustach. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu.


Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.

Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Ten przepis na makowiec japoński bez ciasta może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. W moim domu makowiec japoński bez ciasta jest bardziej lubiany niż makowce drożdżowe. Pamiętam, że jako dziecko wyjadałam mak z makowców, zostawiając całe ciasto na talerzu.


Każda inna okazja jest równie dobra! Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta.


Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Ciasto zostało zjedzone w ciągu dnia i chyba każdy kto próbował, żałował że nie ma więcej.


Zainspirowana zostałam przepisem z Moich Wypieków, zmieniłam go po swojemu i wyszło doskonałe. Nie za słodki, delikatny (ciasto lekko się kruszy) i wilgotny. Z mnóstwem orzechów i rodzynek.


Można też dodać suszone śliwki i morele. Wierzch oblany czekoladą. Nowo odkryty makowiec okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę.

Jest dość zwarty i wilgotny, ale wbrew pozorom wcale nie ciężki dzięki dodatkowi proszku do pieczenia oraz dobrze ubitym białkom. Obierz jabłka, wydrąż środki i zmiksuj na grubych oczkach tarczy malaksera. Masę jabłkową możesz delikatnie odcisnąć z soku, ale niekoniecznie. Ja odcisnąłem łyżki soku, ale chyba lepszy efekt dałoby w ogóle nie odciskanie soku z jabłek (ciasto byłoby wilgotniejsze). Ty zadecyduj, jak wolisz.


Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu #128521; Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem.


Dzieje się tak za przyczyną dodatku tartych jabłek. Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniaz pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki. Teoretycznie zawsze można zrobić z np. Ciasta z jabłkami Ciasta z jabłkami to obowiązkowe propozycje na domowe smakołyki podczas sezonu jesiennego.


Dojrzałe już wówczas jabłka zachęcają nas swoimi kolorami i zapachem do użycia ich podczas naszych kulinarnych eksperymentów. Polecamy przepisy na tarty z jabłkiem i szarlotki. Do wypieków świetnie sprawdzą się jabłka surowe – np.


Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty