piątek, 30 września 2016

Co ugotować z botwiny

Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Jak ugotować zupę z botwinki? Idealna na letnie dni prosta, szybka zupa botwinkowa, czyli zupa z botwiny, zabielana śmietaną, podana z jajami na twardo.


Danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np.

Przepis na zupę z botwiny z ziemniakami Ilość porcji: 4. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką.


Do garnka wlej też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Skórkę z ogórków obrać w odległości co ok.


W ten sposób część ogórka.

Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Gotować pod przykryciem. Krok 4: Ugotowana marchew pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować osobno, pokrojone w kratkę.


Doprawić przyprawami oraz wsypać koperek. Do gotowego wywaru wlać wcześniej podgotowana botwinę. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Nasze zdrowe propozycje powinny przypaść ci do gustu! Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka.


Zupa z botwiny bezsprzecznie kojarzy mi się z wiosną. Zupa botwinka najbardziej smakuje mi na mięsnym bulionie, z dodatkiem warzyw. Nazwą botwinka określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa.


Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca. Propozycja przepisu z wykorzystaniem fasoli: tutaj.

Ludzie lubię eksperymenty w kuchni, ale zachowajcie je dla siebie i nie uszczęśliwiajcie nimi innych! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! Ponieważ u nas jest zawsze walka o przypieczoną skórkę kotleta, chleba czy placków, więc ja po prostu muszę je smażyć :) Mam w domu kupione wczoraj piękne botwiny i nie zawaham się ich użyć!


Botwinka, czy ogórkowa na czerwono? Surówkę z botwinką, risotto z botwinką czy kotlety z botwinką? Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały.


Cos z pomysłem ugotować. Nie długo mamy rocznice ślubu z męzem,może ma ktos pomysł co ugotować a nawet upiec na taka rocznice. Chciałabym zaskoczyc czymś innym niz dotychczas podaje.


Będe bardzo wdzieczna za każdą rade. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Kochamy zupy i wszystko co z nimi związane!


Jest nas troje i razem zarażamy miłością do zup w każdej postaci. W kuchni Agaty zupy to często nie tylko obiady, ale też kolacje i śniadania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty