Zupa z botwinki na żeberkach Bardzo dobra botwinka z przepisu naszej mamy. Zupka jest kremowa, listki delikatne, a buraczki bordowe za sprawą soku z cytryny i oddzielnego gotowania ;) Dzięki temu nie sinieją i zachowują swój ładny kolor. Zupę najczęściej gotujemy na żeberkach, bo wtedy wychodzi najlepsza. Lista przepisów na botwinka na żeberkach z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Solimy, zalewamy wodą i gotujemy jak rosół. Gotujemy ponownie ok minut. Ziemniaki obieram, kroję w kosteczkę i gotuję osobno w osolonej wodzie.
Do wywaru dodajemy lubczyk. Kiedy warzywa zmiękną i wywar nabierze smaku, wyciągamy wszystko. Zupy Zupa grzybowa na wędzonych żeberkach. Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy).
Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami. Wiosna to czas wspaniałej botwinki, która uwielbiam pod każdą postacią np. Chłodniku litewskim, w jajecznicy, omlecie, tarcie czy pizzy.
Dzisiaj na obiad zrobiłam barszcz w pożywnej wersji z ziemniakami i włoszczyzną ugotowany na wywarze z żeberek wędzonych – przepyszny wyszedł! Czerwony barszcz z botwinką Czerwony barszcz z botwinką na żeberkach, z dodatkiem naturalnego zakwasu buraczanego - niezaprawiany lub zaprawiony tylko jogurtem naturalnym. Krupnik na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej.
Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Smaki dzieciństwa, czyli tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Ugotuj i najedz się do syta. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut.
Przepis na góralską zupę z kiszonej kapusty - kwaśnicę. Kwaśnica na wędzonych żeberkach. Jak zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy przynajmniej kilka razy zjeść zupę.
Liście są niesamowicie smaczne i delikatne,. Koniec maja i początek czerwca to sezon na botwinkę. Polecam Wam zrobienie botwinki do słoików, ale jeśli macie miejsce w zamrażarce – koniecznie zamroźcie botwinkę – potem łatwo garstkę wrzucić do zupy, do warzyw z patelni, do sosu. Zapisz przepis w ulubionych.
Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, czas przygotowania ok. Składniki na litra zupy: - l wywaru na żeberkach (może być bulion z kostki) - pęczki botwinki - 1. Tym razem ugotowałam kapuśniak na wędzonych żeberkach. Taka zupa już od dawna za nami chodziła, ale trudno było dostać wędzone żeberka. Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona.
Kiedy zajrzałam do mojej spiżarni i spojrzałam na słoiczki ze szczawiem (zrobiłam, żeby mieć w zimie pod ręką) już wiedziałam co zrobię na obiad. Zupa szczawiowa na żeberkach, Kuchnia u Krysi. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do wywaru, gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Pokrój żeberka i karczek w paski.
Gdy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Pomidory umyć, pokroić w cząstki, dusić przez minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.