Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziesz tutaj.
Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami. Paszczaka zawsze wychodzi!
Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j.
Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Mądrości chłopa który nie gotuje. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut.
Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie. Pietruszkę i seler dodaję w całości, a marchewkę trę na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Domowy żurek z kiełbaską. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji.
Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.
Podoba mi się Pana blog. UREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wyjątkowo aromatyczny Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY pysznie smakuje jako żurek z ziemniakami z patelni.
Przyrządzamy go z dodatkiem kiełbasy śląskiej, podsmażanej z cebulą i posypujemy natką. Do potrawy możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotowane w mundurkach, a kto ma ochotę - doprawi je sobie. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.
Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku. Kiedy ziemniaki są miękkie, wlewamy zakwas na żurek i przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy kiełbasę przesmażoną wraz z cebulą i czosnkiem.
Jak zrobić taki domowy i tradycyjny? Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Barszcz biały według Jakubiaka na maślance z pieczonym czosnkiem, młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku.
Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. W czajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę.
Wyślij przepis Żurek domowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.