Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Wszystko razem dobrze wyrobić. Z przygotowanej masy formować kotlety (podobne do kotletów mielonych), otoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe kotlety z jajek można podawać razem z ugotowanymi ziemniakami i surówką albo z sosem chrzanowym.
Kotleciki z jajek to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Ugotować jajek na twardo. Posiekać natkę pietruszki. Moczyć bułkę w mleku przez minut. Szynkę pokroić w kosteczkę.
Wymieszać odciśniętą bułkę z resztą składników. Jedno z klasycznych dań wegetariańskich, pomysł nie tylko na piątek :-) Lubiane przez dzieci kotleciki jajeczne z ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem szczypiorku i natki pietruszki, usmażone w grubej panierce, która chroni środek przed nasączeniem tłuszczem. Poproście o pomoc dzieci przy przygotowaniu kotletów.
Do jajek dodajemy twaróg, posiekany szczypiorek, surowe jajko, przyprawy i panier (bułkę tartą). Wyrabiamy dokładnie i formujemy 4-kotletów. Każdy obtaczamy w panierze (bułce tartej) i smażymy na oleju z obu stron na złoto.
Sprawdzony przepis na kotlety z jajek od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Przepisy z kategorii kotlety z jajek przepisy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Kotlety jajeczne można również wzbogacić o dodatkowe składniki. Polecam zatem kotlety jajeczne z kaszą jaglaną lub kotlety jajeczne z serem, a nawet kotlety jajeczne z pieczarkami. Takie kotlety z jajek to świetny pomysł na każdy posiłek. Kotlety z jajek gotowanych to bardzo ciekawe urozmaicenie diety.
To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne mielone. Możemy je przyrządzić z samych jajek, jak również dodać inne składniki, które całkowicie zmienią smak i charakter potrawy. Idealnie nadają się jako lunch zabrany na wynos np. O kotletach schabowych nie możesz już myśleć?
Podejmij wyzwanie, odważ się i zrób kotlety z jajek.
Polecane przepisy: przepis na kotlety z jajek Zobacz więcej. Dania główne kotlety z jajek. Zobacz przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami! Pięć jajek ugotuj na twardo. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki i cebulę przesmaż na maśle. Jajka, cebulę i pieczarki rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Miłośnicy zielonych dodatków mogą dodać do kotlecików z jajek i żółtego sera także posiekaną natkę pietruszki.
Owalne kotleciki smażymy, a następnie podajemy z ulubioną surówką. Znajdź przepis na kotlety z jajek w Ugotuj. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Jajka ugotować na twardo i zemleć.
Do zmielonych jajek dodać odciśniętą bułkę,drobno posiekaną zieloną pietruszkę, surowe jajko oraz przyprawy. Tak przygotowane kotleciki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe sałatki. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu?
Do jajek wbijamy jajko surowe, dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz a także pietruszkę, mieszamy na jednolitą masę. Naszła mnie ochota na takie kotlety jajeczne. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej na minut mlekiem. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij i wylej z miski mleko.
Włóż jajek do garnka, wsyp łyżkę soli i zalej całość do przykrycia. Mi kotleciki jajeczne kojarzą się z dzieciństwem, są pyszne, a jeśli nie jedliście, to podpowiem, że trochę przypominają jajka faszerowane na ciepło. Bezmięsne kotlety są proste w przygotowaniu – do ugotowanych na twardo, startych na tarce jajek dodajemy podsmażone na cebulce pieczarki i resztę składników.
Następnie formujemy owalne kotleciki i smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.