Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.
Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.
Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wałkujemy i wykrawamy faworki.
Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.
Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Chrust cieniutko wywałkowane są. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny.
Ciasto na chrusty rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.
Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru. Durszlak - chrusty faworki przepis. Idealne faworki, proste do wykonania.
Smażone faworki idealne na ostatni czy tłusty czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut!
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Pierwsze faworki zaliczam do mega udanych! Ciasto faktycznie wyszło klejące (wyrobiłam w robocie, hakiem do ciasta drożdżowego).
Po podsypaniu lekko wałka i silikonowej stolnicy dało się jednak rozwałkować niemal do przezroczystości. Nie ma się czego bać - wyszły kruchutkie i pyszne :). Mieszamy składniki. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło.
Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy na paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciasto (żeby uformować faworki). Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.