czwartek, 29 września 2016

Bataty przepis

Inaczej pataty lub słodkie ziemniaki. W smaku przypominają mix marchewki, dyni i ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą i posypać posiekanymi listkami ziół.


Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około minut (można sprawdzić widelcem). I dobrze, bo te pomarańczowe bulwy doskonale smakują.

Warto spróbować ich na różne sposoby! W galerii aż przepisów, jak podać bataty. Dzisiaj zrobiłam trochę inaczej-ugotowałam bataty w całości (nieobrane), do wody dodałam rozmarynu.


Bataty, czyli słodkie ziemniaki, pierwotnie były hodowane wyłącznie w Ameryce Środkowej, zaś Europejczycy poznali je dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Obecnie są chętnie uprawiane i jedzone w Afryce, Indiach, Chinach oraz Wietnamie, natomiast w Polsce popularnością przegrywają z tradycyjnymi ziemniakami. Możesz z nich przyrządzić frytki, szaszłyki, gnocchi, zapiekankę albo po prostu zapiec je z różnymi dodatkami. Te słodkie, bulwiaste warzywa najczęściej jednak gotujemy.


Jak zrobić to najlepiej? Witajcie :-) Dziś przepis na faszerowane bataty.

Powiem Wam, że są rewelacyjne. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili,. Chipsy batatowe są zdrową alternatywą dla chipsów ziemniaczanych.


Smak chipsów batatowych można urozmaicić, posypując je posiekaną cebulą czy czosnkiem. Składniki: duże bataty, łyżeczka soli, tłuszcz do pieczenia, oliwa z oliwek. Pieczone bataty W sumie sama nie wiem dlaczego pieczone bataty pokazuję dopiero teraz.


FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS. Można też kupić gotową przyprawę do frytek i ziemniaków. Przepisy z kategorii ziemniaki bataty. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Rozgrzewam łyżki oleju i układam plastry na patelni, w jednej warstwie.


Smażę na średnim ogniu aż do przyrumieniania. Bataty,pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy,jednak polecam włączyć go do jadłospisu,gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka,bogaty w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu :) No a kolor cudownie rozgrzewający i przyjemny kremowy smak.


Jeśli masz ochotę, dorzuć jeszcze odrobinę chili. Krok 1: Przygotowujemy bataty i tofu do pieczenia. Smarujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tofu owijamy ręcznikiem papierowym.


Przygniatamy ciężką miską i pozostawiamy do odsączenia na minut (najlepiej na całą noc).

Frytki z batatów to zdrowsza alternatywa do smażonych na głębokim tłuszczu frytek z białych ziemniaków. Dzięki temu, że pieczone są z olejem kokosowym unikasz niezdrowych kwasów tłuszczowych trans. Słodkie bataty pieczone w płatkach drożdżowych, a podane z orzechowym sosem to strzał w dziesiątkę.


Z soczewicą i jarmużem stanowią bogaty i odżywczy posiłek. Zabierz je w swoim boxie do pracy lub na uczelnię! Następnie oprószamy bataty solą, pieprzem oraz ziołami. Skrapiamy ziemniaki oliwą z oliwek. Tak przyrządzone bataty układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (2stopni) na około minut, aż będą miękkie.


Do przygotowania porcji. Gotowane bataty mają także niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są diabetykom bardziej niż tradycyjne ziemniaki. Najpopularniejsze są bataty pieczone.


Z jego pomocą przygotujesz pyszną masę, doprawioną korzennymi przyprawami – cynamonem, kardamonem i startą gałką muszkatołową. Będzie wprost wyśmienita do kruchego spodu. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Jeśli szukacie czegoś innego niż dotychczas na obiad lub kolację – świetnie trafiliście.


Pieczone, aromatyczne bataty z przepysznym farszem skradną wasze serce – jestem tego pewna! Kilka lat temu kupiłam je „na próbę” i od razu zostałam wielką fanką. W mojej kuchni coraz częściej królują bataty, ponieważ bardzo lubię ich smak.


Uwielbiam z nimi eksperymentować i tworzyć zdrowe oraz smaczne potrawy. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na faszerowane bataty z mięsem mielonym i warzywami. Jest to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Polecam podawać upieczone bataty z sosem czosnkowym lub jogurtowym #128578;.


Pokazuję jak zrobić bataty smażone krok po kroku i czym najlepiej doprawić. Odlewamy wodę, delikatnie przestudzamy bataty i obieramy je z łupinek, uważając by się nie poparzyć. Pyszne słodkie ziemniaki smażone. Obrane bataty wraz z czosnkiem, imbirem, masłem, jogurtem i przyprawami rozgniatamy na puree.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Nigdy w życiu nie jadłam batatów, aż do tego właśnie dnia, kiedy postanowiłam je zrobić jako dodatek do grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty