Przepis na tortille jest prosty, a lista składników krótka - mąka pszenna lub kukurydziana, woda, olej, sól. Po wyrobieniu ciasto podzielić na części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki. Smażyć na j, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok.
Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć. Moja domowa tortilla z kurczakiem, to przepis który warto zrobić.
Szykujesz ją z wykorzystaniem tej właśnie domowej tortilli pszennej. Często zastanawiamy się z czym zjeść takie domowe tortille. Idealne do przygotowania wrapów, również jako podstawa do bardziej skomplikowanych potraw.
A do środka wkładasz podsmażone na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku pocięte w paski papryki, bakłażany, cukinie, kawałki kiełbasy lub boczku, możesz dodać kawałek sera żółtego ostrego ładnie zwiąże warzywa. Smażę je na rozgrzanej patelni ok. Usmażone placki zawijam w ściereczkę, aby przed napełnieniem ich farszem nie stwardniały i nie wystygły.
Gotowe tortille smaruję sosem, układam nadzienie i zwijam delikatnie w rulon.
Placki powinny mieć ø ok. Kroję na połówki i układam rozcięciem do góry w naczyniu. Nie przepadam za fast foodapos;ami kupowanymi w lokalach czy sklepach. Lubię jednak takie dania przygotowywać samodzielnie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Kasia Gotuje: Nie tyle nie rozważałam, co na blogu jest przepis na tortille z mąką kukurydzianą. Ale to dwa różne przepisy, ten tutaj to idealny przepis na placki tortilla do zawijania typu wrap, ta z mąką kukurydzianą jest bardziej sucha, mniej elastyczna, raczej do podpiekania i zjadania z sosami. Przesmaż jeszcze chwilkę i dopraw do smaku. Zwinięte w rulon tworzą tzw.
Cienkie, pszenne lub kukurydziane placki, które przypominają naleśniki i które są potrzebne do naszego przepisu, pochodzą z Meksyku. Tortilla a burrito: czym się różnią? Odkąd przekonałam się na własnej skórze jakie to proste i szybkie, już zawsze goszczą u mnie tylko domowej roboty tortille. Wypróbujcie przepis na quessadille z tatarem wołowym.
Ziemniaki gotujemy do miękkości na parze lub w wodzie. Domowy , pyszny fast-food. Kiedy są jeszcze gorące zdejmujemy z nich skórkę i widelcem ugniatamy na puree.
Za pomocą kubka mierzymy ile wyszło masy i wrzucamy ją do dużej miski razem z taką samą ilością mąki. Roladki z tortilli na słodko - z bananem. Zobacz także: Jak przygotować domowe tortille?
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki, przesmaż z galaretką (w proszku). Posmaruj placek tortilli, połóż banana i zwiń. Serwuj w takiej postaci lub pokrój w plastry. Przepis przypomina mi troche quesadillas , nadzienie i salsa sa smaczne.
Mam tylko jedno ale- wedlug mnie placki wychodza za twarde, bardzo latwo sie lamia. Jesli ktos chcialby zrobic zwykla tortille z tego przepisu to niestety placki sa za malo sprezyste i nie zdadza egzaminu przy zawijaniu. Poznaj nowe zastosowanie placków tortilli – tym razem zapomnij o wrapach, a przygotuj pizzę z tortilli ! Kup gotowe placki lub zrób własne tortille, wysmaruj je dobrze doprawionym sosem pomidorowym, upiecz…i puść wodze fantazji kulinarnej, dodając ulubione składniki! Dodaj trochę soli i pieprzu.
Podziel ciasto na części, uformuj z nich kule i rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako placki do quesadillas.
Te placki z pszennego ciasta są uniwersalne i nadają się zarówno do przygotowywania szybkich przekąsek, jak i całych dań. Ciasto dzielimy na mniej więcej równych części( u mnie 6). Jeśli lubicie eksperymentować, możecie do ciasta na tortille dodać łyżeczkę pesto bazyliowego, wówczas placki będą lekko zielone i będą miały intensywny aromat. Do ciasta można dodać także łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub słodkiej papryki w proszku. Takie dodatki wpłyną nie tylko na smak, ale także na wygląd tortilli.
Kupne tortille mają średni skła ale raz na jakiś czas możemy takie zjeść. W tym wypadku kupną tortillę podpiekamy w tosterze albo wsadzamy na minutę do mikrofali. Smarujemy tortillę serkiem, wrzucamy rukolę, kurczaka pokrojonego w małe kosteczki, kukurydzę i kiełki. Zwijamy, mocno ściskając - dzięki temu się nie rozwali. Chwytamy za dużą patelnię i rozsmarowujemy na niej łyżeczkę oleju przy pomocy ręcznika papierowego.
Kiedy patelnia się już nagrzeje, smażymy placki, po sztuce na raz. Teraz szybka instrukcja jak wysmażyć tortille, żeby były idealnie podpieczone, a przy tym miękkie: Smażenie na pierwszej stronie: ok. Dziś danie na szybko, bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do środka możemy dać co lubimy.
Ja dałam mięso mielone, kukurydzę, czerwoną fasolkę i rukolę, do tego ser mozzarella i to wszystko zapieczone. Oczywiście mięso z dodatkami przygotowane wcześniej. Rozpłaszczone placki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni, kilka razy obracając.
Jeśli po drugim odwróceniu tortilla się „napuszy” jesteśmy w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.