środa, 28 września 2016

Lazania ile stopni

Aromatyczna lazania z idealnie doprawionym sosem z mięsa mielonego. Uważam, że dobrej jakości makaron pod lazanię oraz soczysty sos z dobrego mięsa wieprzowego to podstawa. Moja lasagne jest wersją typowo polską.


Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. Kochani, czy znacie jakiś fajny i wypróbowany przez Was przepis na lasagne? Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?


Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Przygotowanie dania lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa.


Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj. Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Wszyscy całe życie straszyli mnie, że jest niedobry, aż postanowiłam spróbować go sama… i od kiedy to zrobiłam, szpinak gości w moim życiu i mojej kuchni bardzo często.


Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś. Wypróbuj nasz przepis koniecznie! Lubi towarzystwo czosnku, łososia i sera feta. Oto garść pomysłów na pyszne potrawy ze szpinaku: lazanię ze szpinakiem, sałatkę ze szpinakiem, piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, roladki ze szpinakiem i łososiem, risotto ze szpinakiem. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 1stopni i zapiekaj przez około minut.


Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Ostatnio lazania mi się rozjechała. Wydawałoby się, że bez ciasta na lazanię i bez sera, danie wyjdzie słabe.


Jednak aromat sosu, dojrzałe pomidory, dużo naturalnych przypraw i dobre mięso sprawiają, że lazania jest doskonała. Zniknęła równie szybko co “tradycyjna” lazania. Kto powiedział że lazania musi być tradycyjna? Mięsna i zapieczona z sosem beszamelowym na bazie masła, mleka i mąki. Aby była jasność, uwielbiam wersję klasyczną, ale chętnie zjem ją jesienią, jak temperatura spadnie poniżej stopni.


Latem zdecydowanie bardziej smakuje mi ta warzywna. Jest lekka i baaardzo aromatyczna. To rodzaj zapiekanki z kapusty i mielonego mięsa. Lazania oczywiście w cudzysłowie. Dodatek boczku parzonego wędzonego nadaje cały aromat tej potrawie.


Do mięsa mielonego dodaję płatki owsiane. Taka masa jest mięciutka, płatki nie są wyczuwalne- doskonale łączą się z mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 1stopni.


Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na minut. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Nagrzej piekarnik do ok 1stopni.


Naszykuj sos: W garnku rozgrzej olej, zasyp mąką. Mieszaj dokładnie trzepaczką. Wlej wodę (możesz zrobić pół na pół z mlekiem sojowym), dodaj przyprawy, gotuj ciągle mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Polej lazanię sosem, przykryj folia aluminiową i piecz ok minut.


Zapiekaj około 30–minut w temperaturze 1stopni. Warzywna lazania - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Fasolkę wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 7–minut (w zależności od tego, czy korzystasz z młodej czy ze starszej fasolki).


Po ugotowaniu fasolkę przelej zimną wodą. W misce wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty