czwartek, 8 września 2016

Barszcz biały na białej kiełbasie bez zakwasu

Ten delikatny barszcz biały szczególnie polecam Dzieciom. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Na blogu możecie już znaleźć Żurek Nieżurek, który jest naprawdę bardzo smaczny.


Równie pyszna alternatywa dla barszczu na zakwasie.

Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem.


Barszcz Biały bez Zakwas Zobacz. A bab cia gotuje do tej pory Zalewajkę - to też rodzaj barszczu z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów (kiedyś poda m Wam przepis). Teraz czas na barszcz biały bez zakwasu. Na szczęście mój debiutancki barszcz pod bił pod niebienia domowników, także moje :) Jest.


Dla mnie jest to zabielana zupa (oczywiście bez zakwasu), której podstawą jest aromatyczny mięsny wywar.

Obowiązkowo podawana z kawałkami białej kiełbasy i jajkiem… pycha #128521;. Jak dotąd najlepszy barszcz zdarza mi się jadać u przyszłej teściowej. Wiele osób ”barszczem białym” nazywa ”żurek”, z czym się całkowicie nie zgadzam. Bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy biały barszcz gotowany na dobrym, mocnym domowym zakwasie.


Ten barszcz szykuję z białą kiełbasą i ziemniakami. Jeśli wolisz barszcz bez zakwasu koniecznie zobacz przepis na biały barszcz z kiełbasą. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.


Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.


Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Jajka ugotować na twardo. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa.


Pyszny biały barszcz z kiełbasą i jajkami można też. Ciekawa jestem, jaka zupa gości na Waszych świątecznych stołach? Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie.


U mnie tradycyjnie pojawi się żurek z jajkiem i kiełbasą, ale w tym roku postanowiłam nie ograniczać się do jednej zupy i możliwe, że ugotuję też barszcz biały kaliski. Zapach i smak - ten sam każdego roku. Podawany z jajkiem, pokrojonym w kostkę białym serem i chlebem.


Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smak Zdrowia. Gdy marchew zmięknie, hartujemy wywarem śmietanę i wlewamy ją do garnka. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu.


A może raczej o barszcz biały mi chodzi? Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.


Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały. Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakwasie. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski.


Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut.


Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Podawana z jajami na twardo, ziemniakami lub chlebem pomaga postawić na nogi w czasie przemęczenia czy też osłabienia organizmu.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty