Dodać pętka kiełbasy oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem przez ok. W między czasie płuczemy obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy. Boczek kroimy w drobniejszą kostkę,cebule obieramy i też kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy skwarki dodajemy cebulę lekko rumienimy.
Przepisy z kategorii zur-z-ziemniakami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jedną połówkę włóż do garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (od minut do nawet minut).
Zupy Żur wigilijny z suszonymi grzybami. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. UREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować.
Odsączyć z tłuszczu i dodać do garnka.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy.
Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut. Pietruszkę i seler dodaję w całości, a marchewkę trę na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko wkładam do wywaru i gotuję ok.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Wielkanocny żur staropolski na wędzonce. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Oceń przepis: ocen Średnia ocena: 3. Dodaj do ulubionych Drukuj przepis Skomentuj.
Wygląd: Szarobeżowy, gęstawy płyn z widocznymi charakterystycznymi brązowymi otrębami. Widoczne też drobno pokrojone w kostkę kiełbasa i boczek. Płyn otacza wianuszek ugniecionych (tłuczonych) ziemniaków okraszonych smażoną cebulką. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
A dla mnie to jest barszcz biały a nie żurek. Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic. Faktycznie bardzo smakowity,prawie tak idealny jak mój (ha,ha).
Ja robię bez ziemniaków z jajkiem. Najpierw smażę czosnek i dodaję go do wywaru,żeby cały smak jego przeszedł do wywaru. Następnie cebulę,żeby dała smak i rozgotowała się. Zapisz przepis w ulubionych. Do przygotowania go niezbędny będzie dobrej jakości zakwas na żur.
Można go przygotować samodzielnie (z wody, mąki żytniej z otrębami i przypraw) lub kupić gotowy z sklepie. Najlepsza przygotowywana z własnoręcznie ukiszonego żuru. Jeżeli doprawimy go majerankiem, szczyptą kminku i dodamy kawałek aromatycznej kiełbasy wędzonej, najlepiej jałowcowej, to przeniesie to danie na wyżyny smaku. Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-dni.
Najprostszy żur zaprawiany był jedynie kwaśną śmietaną i podawany z tłuczonymi ziemniakami. Niekiedy podawano jego bogatszą wersję z kiełbasą lub ze smażonymi skwarkami, a kawałkami boczku lub z. Dla jednych ta zupa to zalewajka, dla innych to żur. U mnie to jest żurek i już :) Świeże mięso do tej zupki zamówiłam sobie z internetowego sklepu mięsnego Befsztyk.
Mają tam szeroki wybór wędlin, kiełbas oraz mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.