Ja wekuję leczo bez kiełbasy czy mięsa. Wyciągam zimą z piwnicy i zagotowuję. Potem dodaje według uznania podsmażoną kiełbasę.
Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji.
Można również zamrozić przygotowane leczo. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Leczo z kiełbasą - przepis.
Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Zobacz, jak zrobić leczo.
Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Wspaniały i zdecydowane najlepszy przepis na leczo z cukinii. To pyszne leczo z cukinią polecam szykować w sezonie na cukinie.
Jest to danie szybkie, proste i zrobisz je od początku do końca w jednym garnku. W składzie same warzywa: papryka, cukinia, pomidory, cebula. Wszystko to doprawione aromatycznym kminem rzymskim, chilli, pieprzem. Liczba kalorii właściwie równa zeru. To w końcu leczo dietetyczne.
Bez boczku, kiełbasy, mięsa. W dużym garnku rozgrzej trochę. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Olga Smile w Social Media. Którą wyciskarkę wybrać? Dobry blender, który blender wybrać. Domowe leczo z cukinią i kiełbasą.
Sezon na cukinię zaczyna się mniej więcej od początku lipca i trwa do października. W tym czasie często przygotowuje się domowe leczo z cukinią i kiełbasą. Jest znacznie lżejsze od tradycyjnego bigosu i najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem dobrej wędliny. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni. Czy ktoś ze Smakerowiczów piekł ciasto z dodatkiem cukinii? Ja podjęłam już drugą próbę i znowu zakalec. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo bez kiełbasy. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.
Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa.
Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.