poniedziałek, 26 września 2016

Jak ugotować biały barszcz

Barszcz biały to pyszna, sycąca zupa, która może zastąpić dwudaniowy obiad. Podawana z jajami na twardo, ziemniakami lub chlebem pomaga postawić na nogi w czasie przemęczenia czy też osłabienia organizmu. Polecana jest zwłaszcza na chłodne, jesienne dni, choć w niektórych regionach kojarzy się z okresem Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.


Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem.


Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. A jak barszcz biały serwuje się w twoim domu? Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Gotuj na niewielkim ogniu ok.


Jak ugotować barszcz biały? Szczegóły poznasz w przepisie na barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek. Sekretem smacznej zupy są składniki najwyższej jakości i właściwie dobrane dodatki.


Jak ugotować biały barszcz

Zioła, chrzan czy ziemniaki – z czym serwujesz barszcz biały? Podziel się swoim sposobem w komentarzu. Biały barszcz to danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu.


Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem. W mojej rodzinie nie gotowało się Barszczu białego, więc nie znałam go wcześniej. A bab cia gotuje do tej pory Zalewajkę - to też rodzaj barszczu z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów (kiedyś poda m Wam przepis).


Na szczęście mój debiutancki barszcz pod bił pod niebienia domowników, także moje :) Jest. Przepis na tradycyjny, biały barszcz na zakwasie. Domowy biały barszcz z ziemniarami i białą kiełbasą jest niezwykle pyszny.


To najlepszy biały barszcz wielkanocny jaki można ugotować. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Barszcz czerwony jest pyszną zupą, gotowaną na bazie czerwonych buraków, którą można podawać na wiele różnych sposób.


Zaprawiany śmietaną barszcz. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy.


Wielkanocny barszcz biały ugotowany na białej surowej kiełbasie i wywarze mięsnym. Zabielany śmietaną i doprawiony majerankiem, czosnkiem oraz chrzanem. Podawany z ugotowanym jajkiem, pokrojoną kiełbasą, marchewką z wywaru i białym serem. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą.


Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe. Podajemy przepis na pyszny biały barszcz. Doskonale sprawdza się także, jako pożywny, rozgrzewający posiłek na codzień.


Co znajdziesz w naszym Barszczu białym WINIARY? Mąka z polskich zbóż, czosnek, cebula, przyprawy i majeranek - oto, co możesz znaleźć w torebce naszego Barszczu. Mój przepis na barszcz biały gotowany na białej kiełbasie zabielam kwaśną śmietaną.


Ten barszcz jest bardzo delikatny. Można go jednak wzmocnić dodając na koniec łyżeczkę tartego chrzanu. Barszczyk polecam podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i siekanym szczypiorkiem. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski.


Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty