wtorek, 20 września 2016

Grzyby suszone gotowanie

Aby ugotować suszone grzyby, trzeba je najpierw umyć, a następnie namoczyć na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie, przelewając ją jednak do nowego naczynia – garnka lub rondla – na dnie pierwszego naczynia najczęściej znajduje się bowiem piasek. Tak przygotowane grzyby gotujemy w posolonej wodzie przez ok.


Przed gotowaniem suszone grzyby moczymy przez 3-godziny w zimnej wodzie, po czym osuszamy. Suszone grzyby gotujemy przez 1–godziny. Ile gotować suszone grzyby?

W tym przypadku czas niezbędny do uzyskania właściwego smaku i konsystencji może być nieco dłuższy, co jest zrozumiałe ze względu całkowite ich wysuszenie. Co więcej, przed włożeniem ich do garnka z wrzącą wodą, zaleca się solidne namoczenie w. Jak suszyć, gotować i przechowywać? Proste sposoby na przygotowanie grzybów do jedzenia JK 26. Kiedy moczenie grzybów, czy to w wodzie, czy w mleku, już za nami, pora je ugotować. Gotowanie grzybów suszonych.


Aby zmiękły potrzebują trochę czasu, można je więc przygotować z wyprzedzeniem. Zazwyczaj, gotuje się je przez około godzinę, półtorej na niedużym ogniu.

Warto je wcześniej namoczyć, nawet przez całą noc. Grzyby gotuj na małym ogniu przez ok. Wodę, w której moczyły się suszone grzyby warto wykorzystać do doprawienia zupy. Odstawiam na kilka godzin lub na całą noc.


Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodaję do garnuszka z grzybami obraną i pokrojoną na części cebulę. Dodajemy je do uszek, sosów, zup, czy makaronu. Oczywiście różne rodzaje grzybów będą wymagały nieco innego czasu obróbki.


Po godzinie kazdy polski suszony grzyb bedzie wygotowanym shitake albo munkiem:-) bez smaku IMO. A ze gotuje sie w wodzie po moczeniu, po delikatnym zlaniu znad piasku - task, oczywiscie, bo chodzi o każda cząstkę aromatu. Robi się tak przy zupach grzybowych, sosach i wywarach. Krótko i prosto o tym jak i jak długo gotować grzyby: podgrzybki, grzyby suszone, maślaki, pieczarki, boro,.


Popularną metodą zachowania smaku leśnych grzybów jest ich suszenie. To właśnie z suszonych grzybów gotuje się najlepszą zupę grzybową, z nich powstają też farsze do pierogów czy naleśników. Wiele osób zastanawia się, jak gotować suszone grzyby. Jak długo powinniśmy gotować grzyby suszone?


Wszytko zależy od tego, czy przed gotowaniem je namoczymy, czy nie. Jeżeli nie, gotowanie będzie musiało być trochę dłuższe, a grzyby mogą stracić niektóre walory smakowe.

Jeśli planujemy zrobienie potrawy, do której będziemy musieli obgotować suszone grzyby, warto zawsze namoczyć ja na dzień przed gotowaniem. Te pierwsze należy przed ugotowaniem namoczyć aż do miękkości, a dopiero później wrzucić na wrzącą wodę. Przepisy w kolekcji suszone grzyby Czas przygotowania: min. Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi to nowe podejście do tradycyjnego smaku. Jak przechowywać suszone grzyby aby się mole nie zalęgły ? Dodane przez rysia w: Tylko o kuchni.


Nie wiesz, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby? Wysuszone w piekarniku lub na sznurku przełóż do szklanego słoika lub płóciennego woreczka. Pozwól wilgoci odparować.


Zobacz inne przepisy i porady na Polki. Zwykle moczy się je w wodzie, ale niegdyś popularne było także moczenie ich w osolonym mleku. By suszone grzyby były miękkie i smaczne, należy pozostawić je w wodzie lub w mleku na co najmniej 2-godziny, a nawet na całą noc.


Ten rodzaj grzybów jest najbardziej popularny w naszej kuchni, gdyż z takich właśnie grzybów gotuje się najlepsze zupy. Woda musi całkowicie pokrywać gotowane grzyby. Należy je gotować na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli woda z grzybów jest czysta, możemy ją wykorzystać do gotowania, jeśli brudna – należy ją wylać.


Nawet taki prosty proces jak gotowanie grzybów może wywołać mnóstwo pytań i sprzeczności u większości gospodyń. Dalej dokładnie zorientujemy się jak poprawnie gotować suszone, zamrożone i leśne grzyby dla późniejszego ich stosowania w rozmaitych potrawach. Czy macie jakieś pomysły na suszone grzyby?


Również od razu je dodajecie do np. A jakiś pomysł na marynowane? Tutaj już raczej nie d się uniknąć gotowania. Lub jaki macie pomysł na przechowywanie w zamrażarce?


Podsmażone i zamrożone czy mrożone surowe? Kupne grzyby suszone, czy to w sklepie czy u baby zawsze moczę i obgotowuje. Zróbcie tak a przekonacie się, co w tych grzybach się mieści oprócz piasku.


Jedyne do jakich mam zaufanie, to są grzyby zbierane i suszone przez moją synową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty