Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.
Aniu przecudny przepis pierwszy raz robiłam makowca zawijanego wyszedł super chociaż jeszcze nie próbowałam bo stygnie ciasto drożdżowe najlepsze na świecie gorąco polecam#128077;#128512;. Próbowałam zrobić makowca niestety ciasto nie chciało mi się skleic po czym znalazło się w śmietniku. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.
Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące). Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrośnięte ciasto podziel na części, każdą rozwałkuj na prostokąt. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy.
A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego.
Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.
W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Warto więc poznać sekret mistrzyni. Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki ‚Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.
Rolada makowa (Makowiec zawijany) - przepyszne ciasto krucho-drożdżowe z makiem na Święta Bożego Narodzenia. Przepis także w wersji na Thermomix. Na ostatnie Święta upiekłam przepysznego krucho-drożdżowego makowca w formie rolady, czyli makowca zawijanego. Kupne strucle makowe nawet się do niego nie umywają.
Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-minut). Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około minut), ma podwoić objętość. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej).
Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce. Makowiec zakręcony to ciekawy i troszkę inny pomysł na te tradycyjne ciasto świąteczne. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra.
Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób. Z podanych proporcji upieczecie trzy pokaźne strucle. Ciasto powinno podwoić objętość.
Jeśli nie macie Amaretto możecie je zastąpić rumem lub pominąć, jednak z jego dodatkiem masa nabiera więcej wilgoci i cudownego migdałowego aromatu. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Zwijamy ciasno w roladę i kładziemy na papier do pieczenia.
Na placek wykłada się domową masę makową, lub masę z puszki. Domowa masa makowa do makowca zawijanego zrobiona jest ze zmielonego maku oraz dodatków, którymi są mió cukier, masło, rodzinki, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryn. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Polecam przepis dla amatorów smacznych makowców :D Pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową.
Gwiazdę możecie ozdobić lukrem. W przeciwnym razie ciasto urośnie, rozejdzie się i zamiast ładnej, zgrabnej formy stanie się bezkształtną, gigantyczną bułką z makiem:-) To był mój pierwszy błąd podczas pieczenia mojego pierwszego makowca zawijanego kilka lat temu. Masę nakładamy na rozwałkowane ciasto, zwijamy w rulon i pieczemy na złoty kolor.
Zalety makowca zawijanego. Strucla makowa, inaczej makowiec zwijany, jest jednym z wielu tradycyjnych ciast, jakie powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Do zawijanego drożdżowego makowca można użyć domowej lub kupnej masy.
Ja dziś postawiałam na tą drugą opcję. Masa Helio sprawdza się tu doskonale, starczy na dwa makowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.