poniedziałek, 16 lutego 2015

Co to botwinka

Botwina, botwinka – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Botwina jest też dodawana do chłodników oraz barszczy.


Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych.

Czesc, wiem, ze pytanie jest pewnie banalne, ale ja nie znam. Botwina to nic innego jak młode buraczki ćwikłowe, które wyrywa się z korzeniami wczesną wiosną i robi z nich pyszną zupę o wdzięcznej nazwie botwinka! Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Botwinka to potrawa, boćwina czy boćwinka to roślinka.


Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni. Maj - sezon na botwinkę. Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego.


Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa.

Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo.


W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację. Co ciekawe, udowodniono dobroczynny wpływ botwinki na pracę wątroby, wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające organizm.


Natomiast zawartość włókna pokarmowego usprawnia pracę jelit i korzystnie wpływa na. Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.


Kolejną zaletą tego warzywa jest duża zawartość błonnika, co usprawnia trawienie i pobudza pracę jelit. Takie smaczne czasy roślinnego gotowania :) Zupę z botwiny robię na wiele sposobów, zawsze zabielam ją mlekiem kokosowym tłustym lub śmietaną kokosową, oj jest wtedy najlepsza. Zdecydowanie botwinka dobrze łączy się smakowo z mielonym kuminem i kolendrą, z czosnkiem, marchwią i smażoną cebulką.


Raczej chodzi mi o proste i szybkie rzeczy typu sałatki.

Dla purystów językowych: wiem, że dla niektórych botwinka to zupa, chodzi mi o wykorzystanie młodych liści buraków. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok.


5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek. Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Boćwina, botwina, botwinka - brzmią podobnie, ale znaczą co innego.


Warto poznać różnice między nimi, aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Do botwinki tylko koperek! Pokrojoną botwinkę z malutkimi buraczkami i pół pęczka koperku (łodyżki) podduszam na maśle, zakwaszając sokiem z cytryny.


Z botwiną ostrożnie powinny obchodzić się osoby chore na kamicę nerkową - wszystkiemu winne są zawarte w roślinie szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Koniec maja i początek czerwca to sezon na botwinkę. Polecam Wam zrobienie botwinki do słoików, ale jeśli macie miejsce w zamrażarce – koniecznie zamroźcie botwinkę – potem łatwo garstkę wrzucić do zupy, do warzyw z patelni, do sosu. Jedząc nowalijki, pomimo często różnej pogody za oknem, możemy poczuć, że idzie lato!


Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Boćwina to po prostu inna nazwa buraka liściowego. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście. Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie.


Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie. Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną.


Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty