czwartek, 5 lutego 2015

Jak zrobić pyszne faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Najlepsze faworki są kruche i lekkie.


Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut.

Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany.


Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem.

Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie. Tłusty czwartek to doskonała okazją, żeby zrobić faworki. Dolcevita-in-my-kitchen 13. Ani to nie jest trudne, ani nie zajmie nam dużo czasu. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.


Jak mamy więcej czasu to robimy jeszcze pyszne pączki z różą. Złote, kruche faworki co roku w Tłusty Czwartek konkurują o popularność z pączkami. Zobacz, jak zrobić domowe chruściki. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku. Domowy przepis na pyszne faworki Karnawał od zawsze kojarzył nam się z szampańską zabawą i pączkami oraz chrustem.


Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze. Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu. Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne.


Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Mamy dla Was świetny przepis na faworki! W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Fani kruchego, francuskiego ciasta na pewno już się nie mogą doczekać, gdy sięgną po pyszne faworki.


Oto najlepsze przepisy na. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym.


Zamiast stać w kolejce przez kilka godzin, możesz zrobić te pyszności w domu. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić.


Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków.


Zachęcam innych do zrobienia Faworków. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące.


W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty