Nie trzeba jej duzo nawet. Jak uratować zbyt kwaśny żurek. Co zrobić jeśli zur wyszedł za kwaśny? Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?
Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego.
Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Dziewczyny, tak na szybko mam pytanie. Czy znacie może jakiś sposób na uratowanie, ugotowanego już kapuśniaku, który jednak okazał się trochę za kwaśny?
Ale po rozcienczeniu musi nadal byc kwasny , bo przeciez wlewa sie go do zupy na bazie rosolu wolowego, lub na bazie rosolu z wedzonki, a ten nie jest kwasny. Po wlaniu zakwasu zupa bedzie mniej kwasna, bo zakwas sie jeszcze bardziej rozcienczy, ale maka w zakwasie spowoduje, ze rosol zacznie gestniec. Co do kwasowości innych zup jest to kwestia ilości składników. Niektórzy lubią też bardziej kwaśne zupy, ale gdy przesadzicie wykorzystajcie jeden z tych trików!
Tagi: kwaśna zupa, zbyt kwaśna zupa.
Skomentuj Zbyt kwaśna zupa – jak uratować kwaśną zupę TRIK! Gdy bigos wyjdzie zbyt kwaśny, należy stopniowo dodawać do niego uduszoną do miękkości białą kapustę. Kapustę dodawajmy naprawdę małymi porcjami, stopniowo, uważając, by bigos nie wyszedł mdły.
Wiesz co ja robię, bigos jak ostygnie wkładam w. Gdy gotuję biały barszcz używam także delikatniejszego wywaru, np. Lubię barszcz biały doprawić suszonymi grzybami i porcją ostrego chrzanu. Niektórzy dodają do żurku czy barszczu białego także świeże, podsmażone grzyby choćby pieczarki. Przyprawiają żurek dużą ilością czosnku.
Jeżeli ugotowałaś zupę i wyszła zbyt kwaśna to dodaj do niej pół łyżeczki miodu! Miód idealnie poprawi smak Twojej zupy! Posts about za kwaśny żurek co zrobić written by dietabezmleka. Przygotowanie domowego żurku, włącznie ze zrobieniem własnego zakwasu, wcale nie jest trudne. Przepis Na Kwasny Zurek - informacje, zdjęcia, materiały video.
Ja robie tak: - wyciskam bardzo mocno kapuste kiszona (tak jak sie wykreca mokry recznik) - wycisniety sok gomadze w miseczce i wstawiam ja do lodowki. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Sprobowalam zakwas wedlug pani przepisu ale niewychodzi mi.
Po dniach mialam wode o smaku i zapachu czosnku a po tygodniu jak by woda byla zepsta, ale nie kwasna jak zurek.
Robilam wedlug przepisu, sloik stoi w cieplym mniejscu…. Link to postu Udostępnij na innych stronach. Po pierwsze zacznij od przepłukania kapusty kiszonej w wodzie. Im więcej razy wypłuczesz kapustę, tym mniej kwaśne danie otrzymasz.
Dodajemy skórkę z chleba, dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-dni. Im dłużej poczekamy, tym kwaśniejszy będzie nasz zakwas. W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę.
Robie zkawas z przepisu tak jak podana powyzej. Ale nastepnego dnia jak czyli trzeciego jak wsatelem opadl troszke mial juz zapach taki kwasny co wiem ze sie fermentuje ale jak dodale znowu maki i wody do niego jakos nie chce juz rosnac. Minelo juz okolo godzin i nic.
Temperatura jest okolo 28C. Co ważniejsze domowy sos słodko-kwaśny zrobisz dokładnie taki, jak lubisz najbardziej, urozmaicając go wedle własnego smaku i ciesząc się z tej wspaniałej kuchennej magii, która zmienia kilka niepozornych składników w pyszne, zdrowe, domowe danie. Satysfakcja gwarantowana.
Jak zrobić żurek, aby każdy domownik był zadowolony? I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek.
Ziemniaki gotuję oddzielnie i podaję na oddzielnym talerzu okraszone słoniną usmażoną z cebulką. Magdo dzis zrobilam sos slodko- kwasny. Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej. A co robię z włoszczyzną? Wujot pisze: Witam wszystkich.
Zrobiłem wino z winogron i okazało się po pierwszej dekantacji i staniu przez kilka tygodni, że jest zbyt kwaśne. Proszę o poradę jak zmniejszyć kwasowość tego wina i ewentualnie jak usunąć drobny posmak drożdży. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam wszystkich Winiarzy.
Jagielski Korbolarz jesteś a nie winiarz parchu sqrwiały. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Bigos nie wyjdzie zbyt kwaśny, jeśli po ugotowaniu kapusty kiszonej wywar z niej odcedzimy i jeszcze raz przegotujemy kapustę w innej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.