wtorek, 17 lutego 2015

Boczek wielkanocny

Pieczony boczek to idealne danie na uroczysty obiad wielkanocny. Tak przygotowany boczek zadowoli nawet przeciwników boczku! Podajemy przepis na idealny biały boczek pieczony.


Mama mówiła na niego pieczony boczek, pieczony boczek do chleba lub inaczej pieczony boczek rolowany. Spotkałam się też z nazwą pieczony boczek zawijany.

Bardzo szybki przepis na smaczne jajka. Desery Baranek wielkanocny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na wielkanocny boczek pieczony. Wszystkie składniki na marynatę połączyć.


Następnie dokładnie wysmarować nią boczek i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po upieczeniu zostawić mięso w piekarniku na minut. Witam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko.

Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole. Cóż zachwalać nie będę mimo,że jest pyszny,ale nie dla dbających o linię. Ja uważam ,że plasterek nie zaszkodzi ,więc polecam:) min łatwe przystępne. Pieczony pasztet wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świąteczne śniadanie.


Wątróbki drobiowe nadadzą lekkiej konsystencji. Pasztet drobiowy urozmaici wielkanocny stół. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem to sycąca propozycja, która może zastąpić cały obiad. Idealny boczek na Wielkanocne śniadanie. Pieczarki obrać, posiekać, udusić na łyżce oliwy.


Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami Umyty i osuszony boczek delikatnie natrzeć oliwą i przyprawami. Przyprawić do smaku, ostudzić. Do mięsa mielonego dodać grubo posiekany czosnek, pieczarki oraz przyprawę gyros. Pieczona rolada z boczku - przepis na pyszną pieczeń z wieprzowiny. Cebulę opiec nad palnikiem i wrzucić do zupy.


Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę, tak samo pokroić szynkę. Wlać żurek, włożyć czosnek, chrzan i gotować razem ok.

Pod koniec wsypać majeranek i dodać boczek oraz szynkę. Ząbki czosnku obierz, pokrój na ćwiartki. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin.


Sprawdź przepis na boczek pieczony, faszerowany - najlepsze przepisy na potrawy wielkanocne! Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Zaskakujący kształt skrywa delikatny pasztet drobiowy z jajeczną niespodzianką. Pyszny pasztet domowy zachwyci rodzinę smakiem i wyglądem.


BOCZEK FASZEROWANY Przepis autorstwa Ewy Wachowicz SkładnikiOk. Jestem wielką miłośniczką żurku. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych!


Ulubione warzywa, aromatyczne przyprawy i przede wszystkim dobrej jakości boczek zapewnią smaczne i sycące danie. Jak zrobić żurek wielkanocny. Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około minut.


Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Kiełbasę podsuszaną pokrój w plasterki. Najefektowniej wygląda pieczony rolowany boczek. Do jego przygotowania warto kupić dość cienkie mięso. Płat boczku należy wcześniej oskórować, czyli wyciąć z niego twardą skórę, a następnie ponacinać go w kratkę i ponakłuwać wąskim nożem lub szpikulcem.


Boczek pokrój w drobną kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty