Musimy przygotować deseczki pomiędzy, które wkładamy nasz KINDZIUK i ściskamy dosyć mocno (ale z umiarem) związując deseczki szpagatem. Wieszamy tak przygotowany pakiet w miejscu chłodnym, ciemnym i suchym na minimum dni (im dłużej tym lepiej). W tym czasie następuje peklowanie, obsuszanie i mięso nabiera aromatu. Wędzimy na zimno przez w dymie z czarnej olchy, pod koniec wędzenia dodajemy gałązki jałowca.
Inny przepis mówi, że surowe kawałki polędwicy, szynki lub karkówki oraz niewielką ilość boczku kroi się na niewielkie kawałki lub grubo mieli.
Latem z kindziuka mogą być gotowane bardzo smaczne o specyficznym smaku barszcze, kwaśne zupy, czasami kapuśniak lub krupnik z perłową kaszą. Kindziuk i skilandis spożywa się jak suchą kiełbasę. Niektóre gospodynie kawał kindziuka do zupy wkładają zawinięty w gazę, aby się nie rozpadł.
Mięsem wypycha się dokładnie wymyty świński pęcherz lub mięso zawija się w przytłuszczowe błony. Przechowywany w temp ok stopni. Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni.
Jak zrobić szpinak żeby nie był jak śmierdząca o dziwnym smaku mas, która ma konsystencję zupy ? Tradycyjnie farszem wypycha się pęcherz wieprzowy, aczkolwiek coraz częściej spotkać można kindziuk nadziewany w grube jelita wieprzowe.
Ta litewska wędlina przeważnie robiona jest z polędwicy lub karkówki. Może być z przeróżnymi dodatkami: pieprz, jałowiec lub czosnek. Przeważnie kindziuk ma kwaskowaty, ale pieprzny smak. Następnie w zimnym dymie olchowym wędzimy minimum tygodnie, codziennie po 2-godziny.
Legendarna, wyraźnie słona wędlina. Często dawniej i dziś wykonywana na Suwalszczyźnie i ziemiach litewskich, ale nie tylko. Wędzony kindziuk swoją historią sięga tradycyjnej kuchni litewskiej.
Obecnie to znany podlaski specjał, doceniany przez koneserów wytrawnych dań, o których walorach smakowych decyduje nie tylko dopracowana receptura czy najlepszej jakości mięso, ale i sam proces produkcji. Prosty przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z dojrzewającą szynką kindziuk, żółtym serem i natką pietruszki. Takie zawijaski są doskonałe jako przekąski na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Dobrze smakują jako samodzielne danie, a także w towarzystwie sosów – czosnkowego czy koperkowego.
W serwisie Expressilustrowany. Kiełbasa kresowa , to kolejny przepis na tradycyjną wędlinę dojrzewającą, który warto przypomnieć, by nie zaginą w mrokach dziejów. Literatura dawna wspomina o 6. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kresowy kindziuk. Jedną z tego typu meto oprócz wędzenia i peklowania, jest solenie i suszenie, w oparciu o które wytwarzane były mięsa, kiełbasy, słoniny oraz sery.
Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: kindziuk.
Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na kindziuk. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Robiony jest z siekanej wieprzowiny (grubo rozdrobnionej), przeważnie z polędwicy lub karkówki, z dodatkiem pieprzu, czosnku, jałowca i innych przypraw, które stanowią tajemnicę danej receptury. Jest to relacja z procesu produkcji kindziuka.
Dlatego postanowiłem zamieści foto relację, która będzie obrazowała na bieżąco etapy produkcji. Przepis na czekoladowe brownie z serkiem mascarpone. Mikołaj Rey w poszukiwaniu tradycyjnych smaków odbył podróż kulinarną na Podlasie.
Tam zachwycił się kindziukiem, czyli dojrzewającą szynką. W trakcie spotkania z producentem tradycyjnych wędlin Łukaszem Ancypo poznał sekrety przygotowania tego rarytasu. Spośród wędlin litewskich kiełbasa kindziuk jest najbardziej znanym przysmakiem doskonałej jakości z niską zawartością wody.
Dodaje się ją do kanapek, dań z makaronem lub kaszą, kładzie na półmiskach z zimnymi wędlinami i serami. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Rozsmakowalem sie ostatnio w kuchni litewskiej. Czy ktos zna jakis oryginalny przepis ? A moze tez przepis na Zucielki lub Kartacze?
Bo zawsze domowy lepszy niz z restauracji. Później przez około miesiąc wisząc między deszczółkami w kominie, przenika zapachem dymu. Gdy już się zaróżowi i puści tłuszcz - nadaje się do konsumpcji.
Fachowo mówiąc, kindziuk to wędzonka surowo i długo dojrzewająca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.